USA:n korkein oikeus aikeissa kumota Roe v. Waden? - Aborttikiista kärjistyy Yhdysvalloissa

"Jos korkein oikeus todella kumoaa Roe vastaan Wade -päätöksen, on selvää, että republikaanien ja ennen kaikkea Trumpin kannatus lisääntyvät"

Ulkomaat ti 10.05.2022 21:50

"Yhdysvallat taantuu puoli vuosi sataa, jos korkein oikeus kumoaa vanhat ratkaisunsa.

Abortin vuonna 1973 laillistanut Roe vastaan Wade -päätös uhkaa jäädä historiaan kesäkuussa", Ilta-Sanomien Pääkirjoitus parkuu 5. toukokuuta 2022.

Aborttiin liittyvä keskustelu käy tällä hetkellä todella kuumana Yhdysvalloissa.

Abortti on yksi yhdysvaltalaista yhteiskuntaa eniten jakavista ja puhuttavista kysymyksistä. 

Aborttioikeuden puolesta ja sitä vastaan osoitetaan säännöllisesti mieltä ympäri maan. Kyseessä on suuria tunteita täynnä oleva ihmisoikeuskysymys, poliittinen taistelu, jossa keskipisteessä aborttioikeuden tukijoilla on naisen oikeus omaan kehoonsa, ja vastaavasti aborttia vastustavilla syntymättömän lapsen oikeus elämään. 

Kysymys aborttioikeudesta on Yhdysvalloissa äärimmäisen politisoinut. Aborttia kannattaa demokraattipuolueen kannattajien selvä enemmistö, kun taas republikaanit ovat vahvasti aborttioikeuden rajoittamisen kannalla.

Kun republikaanien johtamat osavaltiot ovat alkaneet tiukentaa aborttilakeja, tunnelma klassisen kahtiajaon ympärillä tiivistyi entisestään ja mielenosoittajat saivat jalat alleen yhä kiivaammiin sen jälkeen, kun julkisuuteen vuodettiin Yhdysvaltain korkeimman oikeuden päätöslauselman luonnos, jonka mukaan maassa valmistellaan lähes 50 vuotta voimassa olleen ennakkotapauksen, niin kutsutun Roe vastaan Waden, kumoamista, joka taannut "kansallisen" aborttioikeuden. 

Asiasta uutisoi maanantaina 2.5.2022 amerikkalainen uutissivusto Politico, joka oli saanut haltuunsa tuomioistuimen sisäisen päätösluonnoksen aiheesta ja jonka väitetään kirjoittaneen konservatiivituomari Samuel Alito.

Politicon mukaan korkein oikeus on äänestänyt alustavasti asiasta jo helmikuussa. Virallisesti päätös on määrä tehdä ja julkistaa kesä- tai heinäkuussa ennen oikeusistuimen jäämistä lomalle.

Yhdysvaltain korkeimman oikeuden tuomari vahvisti, että Politicon julkistama, aborttioikeuden kumoamista koskeva päätöslauselmaluonnos on aito.

Korkeinta oikeutta johtava tuomari John Roberts kuitenkin painotti, ettei kyseessä ole lopullinen päätös asiasta. 

Tiistaina tuomioistuin antoi lausunnon, jossa selvennettiin, että "eilisessä raportissa kuvattu asiakirja on aito", mutta "ei edusta tuomioistuimen lopullista päätöstä tai kenenkään jäsenen lopullista kantaa tapaukseen liittyvissä asioissa".

Korkeinta oikeutta johtava tuomari John Roberts ilmoitti määränneensä tutkinnan siitä, miten luonnos on vuotanut julkisuuteen.

"Oikeuden työntekijöillä on esimerkillinen ja tärkeä perinne kunnioittaa oikeudenkäyntiprosessin vaitiolovelvollisuutta ja vaalia tuomioistuimen luottamusta", Roberts sanoi. "Tämä oli tavaton ja tämän luottamuksen törkeä rikkomus, joka häpäisee tuomioistuinta ja täällä työskentelevien virkamiesten yhteisöä."

Vuotoa korkeimmasta oikeudesta pidetään Yhdysvalloissa ennennäkemättömänä ja siitä ovat uutisoineet Suomessa muun muassa Yle, Helsingin Sanomat, Iltalehti, Ilta-Sanomat, MTV Uutiset ja Demokraatti.

Vastaavia korkeimman oikeuden alustavia asiakirjoja ei ole aiemmin New York Timesin mukaan vuodettu julkisuuteen.

Politico vahvistaa, että mitään päätösluonnosta tuomioistuimen nykyhistoriassa ei ole julkistettu jutun ollessa vielä kesken.

SCOTUS-blogi on kuvannut sitä "vakavimmaksi ja anteeksiantamattomimmaksi synniksi".

On vielä epäselvää, onko luonnos lopullinen päätös Roen kumoamisesta; alustava päätös, joka voi muuttua; onko se valmisteltu odottaen enemmistön kaatumista vai kirjoitettiinko se siinä toivossa, että konservatiivituomari Samuel Aliton kollegat suostutellaan se allekirjoittamaan. 

Vaihtoehtoisesti on mahdollista, että luonnos todella edustaa tuomioistuimen päätöstä, mutta tuomioistuin ei halua vahvistaa lopputulosta, ennen kuin se on virallisesti antanut lausunnon yhdessä samaa mieltä olevien ja eriävien mielipiteiden kanssa.

Vaikka kyse on vasta ratkaisuesityksestä, vuoto on joka tapauksessa ravisuttanut koko Yhdysvaltain poliittista kenttää.

Elämää puolustavan Pro life -liikkeen kannattajat ovat suhtautuneet myönteisesti kauan odotettuun konservatiivien tärkeään päämäärään kaataa Roe vastaan Wade, joka on nyt lähempänä kuin koskaan, mutta vasta varoen uskaltaneet iloita - aborttia hehkuttavien poliitikkojen ja aktivistien   raivotessa vihaisesti.

Korkeimman oikeuden julkisuuteen vuotanut päätöslauselmaluonnos abortista on saanut myös liberaalit paniikkitilaan samaa sukupuolta olevien "avioliiton" tulevaisuudesta.

Esitettyjen veikkausten mukaan vuodon tarkoituksena on ehkä painostaa tuomareita muuttamaan mielensä tai lietsoa vihaa ja uhkauksia heitä kohtaan.

Daily Wiren emeritustoimittaja ja Harvardissa koulutettu asianajaja Ben Shapiro sanoi, että vuodossa on kyse "uhan luomisesta kenen tahansa tuomarin hengelle ja terveydelle, joka yhtyy enemmistön mielipiteeseen" ja tällaiseen syyllistynyt tulisi tuomita hänen mukaansa "lain täydellä ankaruudella". 

Judicial Crisis Networkin Carrie Severino, entinen tuomari Clarence Thomasin virkailija, ylisti päätöstä, mutta uskoo, että se on vasemmistolaisten yritys "heikentää" tuomioistuinta.  

"Tämä on erinomainen mielipide, mutta myös sellainen, jota meidän ei olisi pitänyt lukea tänä iltana. Radikaalivasemmiston voimilla, jotka pyrkivät horjuttamaan tuomioistuimen instituutiota, ei ole rajaa; heitä ei pidättele mikään saadakseen sen, mitä he vaativat", Severino kirjoitti Twitterissä 3. toukokuuta 2022.

Poliittinen kommentaattori Matt Walsh twiittasi: "SCOTUS-vuoto on todellinen kapinaan nousu. Yritys kääntää täysin ylösalaisin ja tuhota oikeusvaltio, yllyttää väkivaltaan ja kaaokseen, ja mahdollisesti syöstä kansakunta sisällissotaan. 6. tammikuuta oli käyskentelyä puistossa tähän verrattuna. Ei ole edes lähellä sitä."

"Todennäköisin motivaatio on aivan ilmeisesti painostaa tuomioistuinta ja runnoa läpi lainsäädäntöä kongressissa liittovaltion aborttilaista ennen välivaaleja", arvioi puolestaan George Washingtonin yliopiston vasemmistolainen professori Jonathan Turley.

Turley näkee, että "luultavasti tullaan toistamaan myös vaatimus" korkeimman oikeuden laajentamisesta ("Packing the Court"): tuomareiden lukumäärän merkittävästä kasvattamisesta, ajatuksena siirtää tasapainoa haluttuun suuntaan: liberaaliin tai konservatiiviseen. Tässä tapauksessa liberaaliin.

Demokraattipoliitikot ovat toisaalta jo panostaneet täysillä kehotukseensa säätää liittovaltion laki, joka kodifioi Roe vastaan Waden, vaikka vastaava yritys epäonnistui aiemmin tänä vuonna. 

Roe v Wade on kuuluisa ennakkotapaus, jossa korkein oikeus linjasi, että naisella on oltava oikeus aborttiin aina 24. raskausviikolle asti. 

Aborttioikeus turvattiin liittovaltion tasolla korkeimman oikeuden vuoden 1973 Roe vastaan Wade -päätöksellä  (engl. Roe v. Wade), ja sitä vahvistettiin Planned Parenthood vastaan Casey -päätöksellä vuonna 1992, joka nyt vuodetun ratkaisuesityksen mukaan kumottaisiin myös.

Korkein oikeus päätti Roe vastaan Wade -jutussa vuonna 1973, että naisten oikeus aborttiin on Yhdysvaltain perustuslain mukainen. Lähes puoli vuosisataa voimassa ollut ratkaisu on tähän saakka merkinnyt sitä, etteivät osavaltiot voi omalla lainsäädännöllään kumota aborttioikeutta. 

Roe vastaan Waden kumoutuminen tarkoittaisi sitä, että päätäntävalta siirtyy osavaltioille.

"Alun perin vuonna 1970 kyse oli Jane Roe -salanimeä käyttäneestä 22-vuotiaasta Norma McCorveystä, joka halusi keskeyttää raskautensa. Se oli hänelle jo kolmas. 

Texasin lainsäädäntö kuitenkin kielsi abortit, jos se ei uhannut naisen henkeä. Tapaus eteni Texasista Washington DC:n korkeimman oikeuden saleihin, ja kun abortti julistettiin lailliseksi vuonna 1973, oli McCorvey jo synnyttänyt ja antanut lapsen adoptoitavaksi.

Myöhemmin katoliseksi kääntynyt McCorvey on kertonut saaneensa aborttioikeutta ajavalta liikkeeltä rahaa tapauksen viemisestä oikeuteen.

Aikoinaan ennakkopäätös hyväksyttiin äänin 7–2. Sen puolesta äänesti viisi republikaanien nimittämää ja kaksi demokraattien nimittämää tuomaria. Ennakkopäätöksen nimi Wade tulee tapauksen piirisyyttäjä Henry Wadesta."

Näin Kaisla Kuuskoski selvittää "yleisen aborttioikeuden" taustoja Yhdysvalloissa 3.5.2022 julkaistussa Ilta-Sanomien artikkelissaan "Kaikki alkoi Norman, 22, kolmannesta raskaudesta ja päättyi Donald Trumpin alle kirjoituksiin – tästä on kyse Yhdysvaltoja halkovassa abortti kiistassa".

Texasissa ja Mississipissä hiljattain säädetyt tiukat lait aborttioikeuden rajoittamisesta ovat nyt nostaneet Roe vastaan Wade -ratkaisun uuteen tarkasteluun korkeimmassa oikeudessa. 

Texasissa tuli viime syyskuussa voimaan tiukka aborttilaki, joka kieltää raskauden keskeyttämisen, jos sikiön sydämensykkeen voi havaita eli noin kuudennesta viikosta eteenpäin.

Kuluvan vuoden aikana Idaho ja Oklahoma ovat säätäneet uudet aborttilait, joissa takaraja abortille on Texasin tavoin kuudennessa raskausviikossa.

Korkein oikeus joutuu siis nyt ottamaan vuosikymmeniä vanhaan päätökseen kantaa, sillä se käsittelee parhaillaan, onko Mississipin osavaltion aborttilainsäädäntö perustuslain mukainen. Mississipin uusi laki kieltää abortit 15. raskausviikon jälkeen.

Konservatiivituomari Samuel Aliton kirjoittama ratkaisuesitys on 98-sivuinen, mukaan lukien 31-sivuinen liite valtion historiallisista aborttilaeista. Asiakirja on täynnä viittauksia aikaisempiin oikeuden päätöksiin, kirjoihin ja muihin viranomaisiin, ja se sisältää 118 alaviitettä.

Vuodetussa päätöslauselmaluonnoksessa muun muassa perustellaan, ettei perustuslakiin ole kirjattu aborttioikeutta. 

"Abortti on syvästi moraalinen kysymys. Perustuslaki ei kiellä eri osavaltioiden asukkaita säätelemästä tai kieltämästä aborttia. Vääjäämätön lopputulos on, että aborttioikeus ei ole syvästi juurtunut kansakunnan historiaan ja traditioihin", Alito muotoilee.

"Roe oli törkeän väärässä alusta alkaen. Sen perustelut olivat poikkeuksellisen heikkoja ja päätöksellä on ollut vahingollisia seurauksia", Alito linjaa vuotaneessa asiakirjassa, "joka, jos tuomioistuin sen virallisesti antaisi, olisi suunnaton voitto elämää edistävälle, abortinvastaiselle liikkeelle", huomauttaa LifeSiteNews 2.5.2022 artikkelissaan "Vuotanut tuomarien enemmistön mielipide osoittaa, että korkein oikeus voi kumota Roe vastaan Waden".

"Olemme sitä mieltä, että Roe ja Casey on kumottava", ratkaisuesityksessä kirjoitetaan.

"On aika noudattaa perustuslakia ja palauttaa aborttikysymyksestä päättäminen kansan valitsemille edustajille", Alito korostaa ja viittaa ilmeisesti tällä osavaltioiden lainsäätäjiin.

Syntymättömän lapsen oikeutta elämään puolustavat olivat toiveikkaita siitä, että Yhdysvaltain korkein oikeus tekisi tämän päätöksen sen jälkeen, kun tuomioistuin kuuli argumentteja Dobbs vastaan Jackson Women's Health Organization -asiassa viime vuonna, joka koskee Mississipin 15 viikon aborttikieltoa.

LifeSiteNews alleviivaa, että vaikka tämä päätösluonnos "todellakin kumoaa merkittävän aborttia kannattavan ennakkotapauksen, joka on johtanut yli 60 miljoonan vauvan murhaan, päätöstä ei pidetä virallisena, ennen kuin tuomioistuin on julkaissut lausunnon, Politicon mukaan todennäköisesti seuraavien kahden kuukauden aikana".

Tämä väitetysti "vuotanut päätös" sai ristiriitaisen vastaanoton:  poliittisen oikeiston vuolaita suitsutuksia ja poliittisen vasemmiston siitä tyrmistyessä.  

"Korkein oikeus valmistautuu kaatamaan Roen – elinaikamme merkittävin ja upein uutinen. Rukoillaan yhdessä Jumalaa oikean lopputuloksen puolesta. Elämä alkaa hedelmöitymishetkellä. Suojelkaamme sitä", iloitsi   republikaaniedustaja Marjorie Taylor Greene.

"Yksi häpeällisimmistä päätöksistä Yhdysvaltain historiassa", valitti   aborttia kannattava newyorkilainen kongressinjäsen Ritchie Torres.  

Päätöksen odotetaan aiheuttavan valtavaa hajaannusta ja eripuraa Amerikassa, ja yksi järkyttävä kuva osoittaa, että korkeimman oikeuden rakennuksen ympärille Washingtonissa pystytettiin katusulkuja "heti kun Politicon raportti oli vuotanut julkisuuteen".

Päätöslauselmaluonnoksen luoman "maanjäristyksen" seurauksena suuri joukko abortin kannattajia alkoikin tungeksia korkeimman oikeuden rakennuksen eteen. 

Politicon mukaan Samuel Aliton puolella liittovaltion aborttioikeuden takaavaa Roe v. Wade -ennakkotapausta kaatamassa olisivat tuomarit Clarence Thomas, Neil Gorsuch, Brett Kavanaugh ja Amy Coney Barrett, ja niinpä aborttia puolustavat mielenosoittajat ottivatkin maalitauluksi erityisesti tuomari Kavanaughin ja tuomari Aliton huutaessaan korkeimman oikeuden rakennuksen ulkopuolella: “Pro-choice!”, “F*ck Kavanaugh!” ja "Hey hey ho ho fuck Alito, tyypin täytyy kuolla!"

Aborttiaktivistien joukon nähtiin myös ajavan pois Pro life -aktivisteja sen jälkeen, kun heitä oli ensin haukuttu "kusipäiksi", käsketty "häipyä v*****n" ja "mennä steriloitavaksi".

Vastauksena mielenosoitusten kiivaisiin hyökkäyksiin LifeSiteNews on käynnistänyt vetoomuksen, jossa kehotetaan korkeimman oikeuden tuomareita pysymään lujina ja julkaisemaan päätöksen, mikä rajoittaa viattomien syntymättömän vauvojen murhia kaikkialla Amerikassa.

Kiista aborttioikeudesta syventää Yhdysvaltain polarisaatiota ja repii radikaalivasemmistolaisia ja arvokonservatiivisia osavaltioita entistäkin rajummin eroon toisistaan.

Varapresidentti Kamala Harris lyö vettä lisää myllyyn ja hän tuomitsi     katkerin sanoin elämän pyhyyttä puolustavat republikaanit lausuntoluonnoksen vuodettua julkisuuteen.

"Jotkut republikaanijohtajat yrittävät käyttää aseena lakia naisia ​​vastaan. Kuinka he kehtaavat?" Harris julisti aborttia kannattavassa konferenssissa.

”Kuinka he uskaltavat sanoa naiselle, mitä hän voi tehdä omalla kehollaan ja mitä ei? Miten he rohkenevat estää naista päättämästä omasta tulevaisuudestaan? Kuinka he julkeavat yrittää kieltää naisilta heidän oikeutensa ja vapautensa?"

"Lisääntymisterveysoikeuksien suojeleminen" on asia, jonka parissa Harris on uurastanut ja jonka puolesta hän on puhunut siitä lähtien, kun hän on ollut senaatissa. Presidenttiehdokkaana hän arvosteli sitä, että aborttioikeuksista ei ole keskusteltu riittävästi esivaaliväittelyissä.

Aborttipolitiikasta täysin tietämättömien harhaanjohtamiseksi ja abortin hirveyden peittelemiseksi ja ilmeisesti vasemmistoliberaalien syyllisyyden ja omantunnon kolkuttavan äänen hälventämiseksi, on abortille -- joka on   suurin ihmisoikeusrikos ja kuolettavaa kajoamista lapsen kehoon -- keksitty kaunisteltu ja ylevä kiertoilmaisu: naisten seksuaali- ja lisääntymisterveyteen liittyvät oikeudet.

Harrisin näkemykset ovat linjassa muiden demokraattijohtajien, kuten presidentti Joe Bidenin ja senaattori Elizabeth Warrenin esittämän retoriikan kanssa - heidän vääristellessä abortissa olevan kysymys yksinomaan naisten kehosta, "My body, my choice", sulkien täysin ulkopuolelle naisen kohdussa kantaman lapsen. 

Lia Milousis, jonka aborttia käsittelevä video levisi You Tubessa nopeasti vuonna 2009 hänen ollessaan 12-vuotias, kiteytti vuonna 2016 paljon puhuvasti:

"Yksilön oikeus päättää, mitä hän haluaa tehdä keholleen, päättyy siihen, mistä toisen ihmisen oikeudet alkavat."

Demokraattipoliitikot antavat ymmärtää myös, että oikeus henkilökohtaiseen yksityisyyteen voi sisältää oikeuden vahingoittaa muita sekä vihjailevat, että naiset eivät voi menestyä elämässään ilman aborttia.

He niin ikään viittaavat revisionistiseen historiaan ennen "Roe-Amerikkaa" ja valheellisesti väittävät, että laillisen abortin juuret ovat Amerikan perustamisessa, LifeSiteNewsin Calvin Freiburger luettelee johtavien demokraattipoliitikkojen käyttämiä yleisiä kielikuvia, joihin he yhteneväisesti turvautuvat puolustaessaan aborttia.

Varapresidentti Kamala Harris on muistanut kyllä pelotella kaikkia amerikkalaisia siitä, että heidän oikeudet ovat nyt vaarassa, mutta Freiburgerin mukaan varapresidentti Kamala Harris unohtaa tyystin kuitenkin puheissaaan ottaa huomioon "vasemmiston oikeaoppisuuden uusimmat metkut", joka tarkoittaa sitä, että "raskaus ei ole enää gender-ideologian mukaan yksinomaan naisille kuuluvaa". 

Esimerkiksi myös transsukupuolinen "mies" voi synnyttää ja valtamedia pitää sitä mahtavana - ja "kaikki sukupuolet" voivat tulla raskaaksi. Kaikki tämä "transsukupuolisen sensitiivisyyden nimessä". 

Vaalivilpin avulla Yhdysvaltain presidentiksi keploteltu Joe Biden on tässä taistelussa asettunut niin ikään voimakkaasti aborttioikeuden puolelle ja kehottanut äänestäjiä laajalla rintamalla tukemaan aborttioikeutta eli että niin sanottu oikeus lapsenmurhaan säilyy valtakunnallisesti.

Joe Biden julkaisi tiistaina 3.5.2022 tiedotteen, jossa hän toivoo korkeimman oikeuden pitävän ennakko päätöksen voimassa.

"Mielestäni naisen oikeus päättää on perustavan laatuinen. Roe on ollut maan laki lähes viisi kymmentä vuotta, ja oikeuden mukaisuus ja lakimme vakaus edellyttävät, että sitä ei kumota."

Biden jatkaa kannanotossaan, että pian Texasin lain SB 8 ja muiden naisten lisääntymisoikeuksia rajoittavien lakien säätämisen jälkeen, hän oli käskyttänyt sukupuolipolitiikkaa käsittelevää neuvostoaan ja Valkoisen talon lakiasiaintoimistoa "valmistelemaan hallinnollista vastausta jatkuviin hyökkäyksiin abortti- ja lisääntymisterveysoikeuksia vastaan" korkeimmassa oikeudessa silmällä pitäen vireillä olevien asioiden erilaisia mahdollisia tuloksia.

"Olemme valmiina, kun mikä tahansa päätös annetaan."

Joe Biden lisäksi uhosi, että mikäli Roe vastaan Wade kumotaan, kansakunnan vaaleilla valittujen virkamiesten "tehtävänä on kaikilla hallinnon tasoilla suojella naisen oikeutta päättää": 

"Ja äänestäjien tehtävänä on valita aborttia puolustavat viranomaiset marraskuussa. Liittovaltion tasolla tarvitsemme enemmän abortin hyväksyviä senaattoreja ja vapaata aborttia kannattavan enemmistön edustajainhuoneessa hyväksymään Roen kodifioivan lainsäädännön, jonka aion hyväksyä ja allekirjoittaa."

Merkille pantavaa on, että presidentin julkilausumassa ei mainita tai tuomita itse vuotoa, jota monet kommentaattorit ovat kutsuneet säädyttömäksi yritykseksi vaikuttaa päätökseen ja hyökkäykseksi korkeimman oikeuden luottamusta ja koskemattomuutta vastaan, joka olisi tuomittava riippumatta siitä, mikä on kanta käsiteltävänä olevaan asiaan.

Biden väittää myös, että Roe vastaan Waden "radikaali" kumoaminen uhkaisi "kaikkia oikeuksia".

Biden perusteli näkemyksiään viime ajat jo tutuksi tulleella tavallaan eli puhuen epäselvästi ja sanoja tapaillen, kangertelevasti sopertaen, että Roen kumoaminen asettaisi "periaatteessa... kaikki yksityiselämän päätökset" vaakalaudalle, mukaan lukien "kenen kanssa menet naimisiin" ja "miten kasvatat lastasi".

Biden on varoittanut omaa kannattajakuntaansa myös siitä, että Roen kaataminen eli aborttioikeuden kumoaminen johtaisi väistämättä muun muassa seksuaalivähemmistöjen oikeuksien sekä abortti- ja perheoikeuden laajaan uudelleentarkasteluun.

Aborttia kannattavat aktivistit ovat ilmoittaneet suunnittelevansa ensi viikoksi valtakunnallisia "hätä" -mielenosoituksia Roe v. Wade -jutun tukemiseksi vastalauseena lausuntoluonnoksen vuotamiseen, jonka mukaan korkein oikeus saattaisi vihdoin olla valmis kumoamaan pahamaineisen ja surullisenkuuluisan ennakkotapauksen.

Aborttiaktivistit ovat julistaneet "kansallisen toimintaviikon" 8.–14. toukokuuta, jonka aikana he vakuuttavat "riehaantuvansa helvetisti" "kampuksilla, työpaikoilla, sosiaalisessa mediassa, taiteissa ja tieteissä, kaduilla, kaikkialla". 

Toukokuun 14. päivänä 2022 järjestetään "suuria" mielenosoituksia New Yorkissa, Atlantassa, Austinissa, Bostonissa, Chicagossa, Clevelandissa, Honolulussa, San Franciscossa ja Seattlessa.

Laajoihin mielenosoituksiin ja häiriköinteihin kehottaa ja lietsoo järjestö nimeltä  "Rise up 4 Abortion Rights", joka väittää, että korkeimmalla oikeudella on tällä hetkellä "fasistinen enemmistö".

Korkeimpaan oikeuteen kuuluu Yhdysvalloissa yhteensä yhdeksän tuomaria, joista kuusi on konservatiiveja ja kolme liberaaleja. 

Joe Biden on nimittänyt yhden korkeimman oikeuden tuomarin, Ketanji Brown Jacksonin, mutta hänen odotetaan aloittavan tehtävässään vasta kesäkuun lopulla tai heinäkuun alussa. Brown Jackson korvaa korkeimmassa oikeudessa Stephen Breyerin, joka jää eläkkeelle. Korkeimman oikeuden tuomarinimitykset ovat elinikäisiä, mutta tehtävästä voi jäädä eläkkeelle.

Vaalivilpilla häikäilemättömästi syrjäytetty presidentti Donald Trump on konservatiivisista arvoistaan tunnettu ja puolustaa elämää.

Oman presidenttikautensa aikana Donald Trump nimitti Yhdysvaltojen korkeimpaan oikeuteen kolme konservatiivituomaria:  Neil Gorsuchin, Brett Kavanaughin  ja Amy Coney Barrettin.

Kyseessä on siis kolmannes päättävästä elimestä, kun tuomareita on yhteensä yhdeksän.

Ei huono, Trump! Näin tuomioistuimen painotus heilahti tiukasti oikealle.

Kuusi yhdeksästä tuomarista on siis nimittänyt republikaanipresidentti. Demokraattipresidentit ovat nimittäneet vain kolme tuomareista, eli kerraten:

yhteensä saman verran kuin Donald Trump nimesi yhden presidenttikautensa aikana.

Jos korkein oikeus todella kumoaa Roe vastaan Wade -päätöksen, on selvää, että republikaanien ja ennen kaikkea Trumpin kannatus lisääntyvät, uskoo    pitkän linjan Yhdysvaltain-tuntija, emeritusprofessori Markku Henriksson.


 

Tytti Salenius ti 10.05. 21:50

Pääuutiset

blogit

Heikki Porkka

Putinin puolueet eduskunnassa

ma 18.03. 12:06

Petteri Hiienkoski

Puhkeaako globalismin kupla Ukrainaan?

pe 15.03. 23:04

Mikko Paunio

USA:sta johdettu sensuuriteollinen kompleksi ulotettiin Suomeen vuonna 2015 - Tucker Carlson haastatteli USA:n ulkoministeriön entistä kyberjohtajaa Mike Benziä

la 24.02. 12:33

Juha Ahvio

Onko historialla merkitystä?

su 18.02. 17:41

Olli Pusa

YLEN häveliästä

pe 02.02. 14:01

videot