Tanska aikoo peruuttaa kansalaisuuden tanskalaisilta Isis-taistelijoilta: "Eivät tervetulleita Tanskaan!"

Pääministeri: "Hallitus tulee tekemään kaiken mahdollisen estääkseen heitä palaamasta Tanskaan"

Ulkomaat pe 18.10.2019 00:37

”Nämä ovat ihmisiä, jotka ovat kääntäneet selkänsä Tanskalle ja taistelleet väkivalloin demokratiaa ja vapautta vastaan. He muodostavat uhkan meidän turvallisuudelle. He eivät ole tervetulleita Tanskaan.

Hallitus tulee siksi tekemään kaiken mahdollisen estääkseen heitä palaamasta Tanskaan."

Näin Tanskan pääministeri Mette Frederiksen on todennut lausunnossaan maanantaina.

Toisin kuin Suomessa, Tanskassa hallitus on sosiaalidemokraattien puheenjohtajan ja pääministerin, Mette Frederiksenin johdolla erittäin huolissaan takaisin palaavien Isis-taistelijoiden mahdollisesta suuntautumisesta Eurooppaan Syyrian konfliktialueelta ja ilmoittanut aikomuksestaan ​​peruuttaa kansalaisuus niiltä, ​​jotka ovat liittyneet terroristiryhmiin Lähi-idässä.

Asiasta kertoo Breitbart.

Syyriassa olevat kurdijoukot pitävät tällä hetkellä hallussaan arviolta 2 000 Isis-taistelijaa, joilla on eurooppalainen passi. Tanskan hallituksen mukaan ainakin 158 Tanskan kansalaista on yhdistänyt voimansa islamistiryhmien kanssa Irakissa ja Syyriassa vuodesta 2012 lähtien.

Heistä ainakin 27 uskotaan edelleen olevan konfliktialueella, näistä 12 olleen kurdien pidättäminä.

Kaikki 27 ovat Tanskan kansalaisia, mutta on epäselvää, kuinka monella on myös toisen maan kansalaisuus.

"On olemassa vaara, että raja-alueen kurdien hallinnassa olevat Isis-leirit romahtavat ja että ulkomaalaistaistelijat, joilla on Tanskan kansalaisuus, ryhtyvät vähitellen siirtymään kohti Tanskaa", Frederiksen huomautti.

Uusi laki antaisi hallitukselle mahdollisuuden poistaa kansalaisuuden taistelijoilta, joilla on kaksoiskansalaisuus ilman tuomioistuimen päätöstä. Lainsäädäntöä ei kuitenkaan sovellettaisi niihin, joilla on vain Tanskan kansalaisuus. Muiden Euroopan maiden kerrotaan harkitsevan vastaavia ehdotuksia, koska Syyrian konfliktissa vapautuneet vangit saattavat palata Eurooppaan tekemään terroritekoja.

Iso-Britannia on jo poistanut kansalaisuuden kymmeniltä taistelijoilta, jotka matkustivat Islamilaisen valtion hallitsemalle alueelle tukemaan terroristiryhmää. Vuoden 2018 aikana joka viikko jopa kahden henkilön passit mitätöitiin. Kaiketi tunnetuin tapaus lienee avoimesti itsensä "Britannian viholliseksi" tunnustanut "Jihadi Jack", joka menetti kansalaisuutensa tänä vuonna.

Kiistanalaisempi tapaus on jihadimorsian Shamima Begum, joka käytti hyväkseen useiden Iso-Britannian sanomalehtien tukea, jotka väittivät hallituksen päätöksen poistaa hänen kansalaisuutensa olevan "epäinhimillistä". Tämä nuori, Isisin hallinnossa ankaraa sharia-lakia toimeenpannut ja Kalashnikov-kivääriä kantanut nainen - "moraalipoliisi", joka yritti myös rekrytoida muita nuoria naisia ​​liittymään jihadistiryhmään, oli kylmäverisesti kertonut nähneensä katkaistun pään eikä "liikuttunut mitenkään" tappamisesta, koska miesuhri oli ollut ei-muslimi.

Paatunut radikaalimuslimi Begum piti silloisen sisäministeri Sajid Javidin päätöstä peruuttaa hänen kansalaisuutensa "riipaisevana", "hiukan epäoikeudenmukaisena" ja "vaikeana uskoa". Tapaus valaisee, miten vaikeaa kaksoiskansalaisuuden evääminen on, koska myös Bangladesh luopui vaatimuksestaan ​​jättää jihadisti mahdollisesti kansallisuutta vaille.

Tanska haluaa nopeuttaa lainsäädäntöä koskien kansalaisuuden poistamista ja se on jatkoa Tanskan päätökselle ottaa käyttöön pysyvät rajatarkastukset Ruotsin rajallaan nähtyään huolestuttavan kehityksen Ruotsissa yhä kasvavan jengiväkivallan ja pommitusten vuoksi.

"Olemme seuranneet tätä ja päättäneet vahvistaa Ruotsin vastaista rajavalvontaamme", oikeusministeri Nick Hekkerup korosti viikko sitten.

Tanskan edellinen oikeusministeri Søren Pape Poulsen myönsi niin ikään kesäkuussa, että myös Tanskalla on "iso ongelma” maahanmuuttorikollisten kanssa ja että hallituksen on tehtävä karkotusprosessista helpompaa.


 

 

Tytti Salenius pe 18.10. 00:37

Pääuutiset

blogit

Petteri Hiienkoski

Facebook bannaa yli kolmen vuoden takaisista päivityksistä?

pe 05.03. 19:50

Heikki Porkka

Vetlandan puukotukset - maahanmuuton hedelmiä

pe 05.03. 19:05

Olli Pusa

Kun kulissit romahtavat

ke 03.03. 11:26

Henna Kajava

Johtaako Helsingin vuokra-asuntojen ylitarjonta keskustan kiihtyvään etnistymiseen?

ti 02.03. 23:39

Mikko Paunio

Petteri Orpo lopaali vaan ei lokaali ilmastosoturi

la 27.02. 17:50

videot