Niikko: Suomen tulee turvata hengityssuojainten saatavuus suomalaisille

Ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Mika Niikko: Suomen tulee turvata hengityssuojainten saatavuus ja kieltää niiden myynti rajojen ulkopuolelle.

Kotimaa ke 18.03.2020 22:37

Ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja perussuomalaisten kansanedustaja Mika Niikko on huolissaan suojavarusteiden saatavuudesta. Niikko kääntäisi päätöksentekijöiden katseet nyt suojavarusteiden riittävyyteen, erityisesti hengityssuojaimien saannin turvaamiseen.

  –Nyt suomalaiset tukkuliikkeet myyvät ulkomaille ja tässä on riskinä se, että suojavarusteita, erityisesti hengityssuojaimia ei riitä terveydenhuollon käyttöön pitkällä aikavälillä. Monissa maissa kuten Saksassa tämäntyyppisten tuotteiden maastavienti on kielletty, sanoo Niikko.

Yhdysvaltain tautikeskus CDC (Centers for Disease Control and Prevention) on todennut sivuillaan, että hengityssuojien käyttö on välttämätöntä terveydenhuollon työntekijöille, ihmisille, jotka hoitavat sairasta sukulaista ja niille, joilla on koronavirukseen viittaavia oireita. Esimerkiksi Wuhanissa kasvosuojien käyttö on määrätty pakolliseksi.

-Jos sinulla on koronaviruksen oireita tai sinulla on diagnosoitu koronavirus, hengityssuojaimen käyttö voi suojata muita ihmisiä tartunnalta. Hengityssuojaimet ovat ratkaisevan tärkeitä potilaita hoitaville terveydenhuollon henkilöille ja niitä tulisi myös suositella perheenjäsenille, joiden on hoidettava sairaita, toteaa Niikko.

-Hengityssuojaimista on hyötyä tartuntojen ehkäisyssä, mutta jotta ne olisivat tehokkaita, on niitä käytettävä oikein, vaihdettava tarpeeksi usein ja ne on osattava hävittää turvallisesti, muistuttaa Niikko.

Niikko pitää Taiwanin toimia hyvänä esimerkkinä tehokkuudesta.

-Yksi sen toimista oli rajoittaa hengityssuojaimien vientiä pois maasta, matkustuskieltojen ja karanteenien ohessa. Taiwan oppi SARSin aiheuttamasta epidemiasta 17 vuotta sitten. Se oli Kiinan ja Hongkongin jälkeen kolmanneksi eniten kärsinyt alue, kertoo Niikko.

-Nyt on tehtävä ennaltaehkäiseviä toimia ja turvata suojavarusteiden, erityisesti hengityssuojainten saatavuus Suomessa. Hengityssuojaimien myynti rajojen ulkopuolelle tulisi pikimmiten kieltää, sanoo Niikko.

 

 

Jukka Rahkonen ke 18.03. 22:37

Pääuutiset

blogit

Juha Ahvio

Frank Herbertin Dyyni ja tekoälyuhka

la 13.04. 00:17

Olli Pusa

Eläkeindeksin leikkaaminen

ti 09.04. 13:56

Heikki Porkka

Suomi sanojen vankina - manipulointia Ylen tapaan

to 28.03. 13:04

Tapio Puolimatka

Pedoseksuaalisten fantasioiden varaan rakentuva seksuaalikasvatus

ke 20.03. 08:51

Petteri Hiienkoski

Puhkeaako globalismin kupla Ukrainaan?

pe 15.03. 23:04

videot