Yle:n uutisointi USA:sta ja Trumpista vääristynyttä - jopa noloa

"YLE:n uutisointi on ollut monta kertaa todella noloa. Heikkotasoinen ja asenteellinen raportointi menee läpi, koska ihmiset eivät jaksa tai ehdi ottaa selvää."

Ulkomaat to 23.04.2020 18:52
Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump

YLE:n iltauutisissa (20.4.) kuultiin, että Amerikassa koronatestaus ”laahaa perässä”. Tehdäänpä hiukan ”faktantarkastusta” YLE:lle.

Tilastojen mukaan USA johtaa kirkkaasti testausten absoluuttisessa määrässä, tähän mennessä yli 4 miljoonaa testiä on suoritettu. Myöskään väkilukuun suhteutettuna sen ei voi sanoa laahavan perässä. (Lähde: https://ourworldindata.org/covid-testing)

Testaus ”laahaa perässä” vain siinä mielessä, jos sitä verrataan nykyhallinnon vastustajien ideaalimaailmaan ja meteliin, jonka demokraattien vaalikampanjaa käyvä media nostaa, jos todellisuus ei vastaa sitä. Amerikan presidentti ei muuten vastaillessaan näille toimittajille edusta vain itseään vaan koko mukana toimivaa suurta tiimiä, jossa on huippuepidemiologeja, tiedemiehiä, ja taloustieteilijöitä (laitoksineen, joita he edustavat); armeijan ja laivaston joukot, jotka ovat mm. pikavauhtia muuttaneet osavaltioiden osoittamia tiloja sairaaloiksi; yrityksiä, jotka ovat valtavalla vauhdilla muuttaneet tuotantoketjujaan tuottaakseen mm. hengityskoneita; rahoituslaitoksia, jotka ovat tulleet apuun ja muita yhteiskunnan eri tasojen edustajia, jotka on saatu toimimaan yhdessä vaivaa säästämättä katastrofin edessä.

On aika noloa – nimen omaan median kannalta – nähdä Valkoisen talon Korona-työryhmään kuuluvien asiantuntijoiden vastailevan toimittajalauman kysymyksiin, joista osa on asiallisia, mutta joista osa esitetään nalkuttavaan tyyliin (”miksi tätäkään ei ole tehty?”). Monien toimittajien tapa esittää kysymyksiä on jotakin aivan muuta kuin rakentava tyyli tuoda ongelmia ja puutteita esiin yhteisen suuren ongelman voittamiseksi. Presidentti on useamman kerran joutunut moittimaan toimittajaa siitä, että tapa jolla hän esittää kysymyksensä on ”disgraceful” (häpeällinen), ja sanonut, että vaikka häntä ei itseään haittaa, jos joku haluaa loukata häntä, häntä haittaa se, että ollaan loukkaavia koko sille suurelle joukolle ihmisiä, joita hän johtaa ja joka tekee kellon ympäri työtä, jotta kriisistä selvittäisiin.

Vielä nalkuttavia kysymyksiä häpeällisempää on kuitenkin valheellinen raportointi, joka on selvää, jos vaivautuu kuuntelemaan alkuperäisiä Valkoisen talon tiedotustilaisuuksia. YLE:n uutisointi on ollut monta kertaa todella noloa. Heikkotasoinen ja asenteellinen raportointi menee läpi, koska ihmiset eivät jaksa tai ehdi ottaa selvää ja tietenkin haluavat uskoa, että Suomessa voidaan luottaa tiedotusvälineisiin. Toki osa ihmisistä tunnistaa kiihotuksen ja ilmiön, jossa joukkojen vihaa nostatetaan käyttämällä ”double standards”, kahdenlaisia mittapuita. Tämä on synonyymi tekopyhyydelle.

Lähi-idän uutisoinnin mediakritiikkiin parikymmentä vuotta osallistuneena olen todennut YLE:n siirtyneen jo kauan ennen tätä ”totuuden jälkeiseen aikaan”. Tämä on syy, miksi kirjoitan tästäkin aiheesta. Me tarvitsisimme tiedonvälitystä, joka pyrkii vilpittömästi ja kiihkottomasti välittämään totuudenmukaista kuvaa maailman tapahtumista, emme sitä tietämättömyyden ja halveksunnan yhdistelmää, jota YLE tarjoilee.

Alla on linkki viimeisimpään tiedotustilaisuuteen, jossa puhutaan mm. testausmenetelmistä ja järjestelmistä. Kuunnellakseen tämän ei tarvitse olla tai ruveta Trumpin ihailijaksi. Motiiviksi riittää halu tajuta, miten meidän oma tiedonvälityksemme toimii.

https://www.youtube.com/watch?v=MdT6GPSIki8

 

Kirjoittaja: Varpu Haavisto

 

 

Jukka Rahkonen to 23.04. 18:52

Pääuutiset

blogit

Heikki Porkka

EU-vaaleista Suomessa, Virossa ja vähän muualla

ma 10.06. 11:03

Juha Ahvio

Konservatiivinen käänne haastaa utopiaglobalismin

la 08.06. 22:26

Tapio Puolimatka

Sota Venäjää vastaan ei ole shakkipeliä vaan kansan tuho

la 25.05. 08:02

Olli Pusa

Kompassi hukassa?

su 05.05. 00:58

Vieraskynä

Tutkintapyyntö Suomen journalismista

su 28.04. 17:57

videot