Tennistähti Novak Djokovicin pääsy puolustamaan mestaruuttaan Australian avoimissa evättiin

"Djokovicista tulee suurempi sankari kuin koskaan ennen - Australian julkisuuskuva ei parane vuosiin"

Ulkomaat ti 18.01.2022 23:42

Tenniksen supertähti, urallaan 20 Grand Slam -turnausta voittanut  serbialainen ammattilaistennispelaaja Novak Djokovic on nostanut upeasti hänen koronakriittiset näkemyksensä ja Australiassa tapahtuvat ihmisoikeusrikkomukset kansainväliseen valokeilaan.

Novak Djokovic karkotettiin Australiasta hänen hävittyään sunnuntaina viimeisen oikeustaistelun pysyäkseen Melbournessa ja kilpaillakseen Australian avoimissa.  

Novak Djokovic kärsi tappion lähes 12 päivää kestäneessä oikeuskamppailussa Australian viisumistaan ja hänet karkotettiin Australiasta juuri maanantaina 17. tammikuuta 2022 alkavien Australian avoimien edellä, uutisoivat Yle, Helsingin Sanomat, Iltalehti, Ilta-Sanomat      ja MTV Uutiset.

Valtamedian toimittelijat ryntäsivät välittömästi sättimään rokottamatonta Djokovicia ja Näkokulma-kirjoituksissaan kiljahtelemaan salaa riemusta oikeuden lopullisesta päätöksestä häätää tennistähti Novak Djokovic Australian avoimista. Djokovicin annetaan nyt ymmärtää "pilanneen kansainvälisen maineensa" ja esitetään, että "Novak Djokovic luulee olevansa muiden yläpuolella", ja että "tennis toipuu tästä varmasti, mutta miten käy Djokovicille".  

Jo oikeuskäsittelyn aikana valtamedioissa uhiteltiin voimakkaasti, että "jos Djokovic päätyy tulevan viikon turnauskentille, tennisfaneilta on luvassa erittäin kylmä vastaanotto. Syystäkin".

Valtamedioiden levittämät valheet tennislegendasta jonkinlaisena etuoikeutettuna tähtenä, joka ei välitä kenestäkään eikä koronaviruksesta, ovat täysin perättömiä. Jokaisen sellaisia satuja uskovan kannattaa katsoa tästä pieni kokoelma hänen anteliaisuudestaan, jonka hänen faninsa ovat koonneet.

34-vuotias Djokovic voitti turnauksen viime vuonna eikä hän nyt pääse puolustamaan mestaruuttaan Australian avointen tennisturnauksessa. Djokovic tähysi Australian avoimissa tennishistoriaan. Hänestä olisi voinut tulla ensimmäinen miespelaaja, joka on voittanut 21 Grand Slam -turnausta.

Kolmesta tuomarista koostuva liittovaltion oikeus käsitteli asiaa sunnuntaina 16.1.2022 neljä tuntia. Australian liittovaltion oikeuden tuomio oli yksimielinen eikä päätöksestä voi valittaa. Djokovicia uhkaa kolmen vuoden matkustuskielto Australiaan ja hänet on myös määrätty maksamaan liittovaltion oikeudenkäyntikulut.

Maailman tennisykköseksi rankatun serbipelaaja Novak Djokovicin oleskelu Australiassa on nyt toistaiseksi käsitelty oikeudessa ja hän on saanut mediatilaa koronarokotusstatuksensa vuoksi, sillä Djokovic ei ole ottanut koronarokotusta ja Australia vaatii maahantulijoilta rokotukset.

Novak Djokovic pyrki maahan ja Australian avoimiin lääketieteellisen erivapauden nojalla vedoten joulukuussa saamaansa koronavirustartuntaan.

Tennis Australia, Australian avointen isännöimisestä vastaava organisaatio, oli ilmoittanut Djokovicille, että hän oli saanut erivapauden, mutta rajaviranomaiset hylkäsivät hänen Tennis Australia -asiakirjansa hänen saapuessaan.

Australian viranomaiset peruivat pelaajan viisumin siis ensi kertaa noin viikko sitten, ja hänet siirrettiin Melbourneen pahamaineiseen ja epäinhimilliseen siirtolaisten säilöönottokeskukseen odottamaan karkotusta osavaltion ja liittohallituksen välisten monien väärinkäytösten jälkeen. Novak Djokovic ja hänen asianajajansa valittivat karkotusmääräyspäätöksestä.

Tennis Australian mukaan Djokovicin lääketieteellistä vapautusta koskeva pyyntö "myönnettiin tiukan tarkastelun jälkeen, johon osallistui kaksi erillistä riippumatonta lääketieteen asiantuntijapaneelia".

Australian rajavoimat hylkäsi Djokovicin viisumin lentokentällä ja aloitti 12 tuntia kestäneen vastakkainasettelun, johon pian osallistuivat korkea-arvoiset Australian virkamiehet, mukaan lukien pääministeri Scott Morrison, joka ilmoitti, että Djokovic ei "toimittanut hyväksyttävää näyttöä siitä, ettei häntä voida rokottaa lääketieteellisistä syistä”. 

"Jos todisteet eivät riitä, häntä ei kohdella eri tavalla kuin muita ja hän lentää seuraavalla koneella kotiin. Edes Novak Djokovicille ei pidä olla olemassa erityissääntöjä. Ei yhtään mitään”, Morrison jyrisi.

Pääministeri Morrison ja muut hallinnon virkamiehet totesivat, että keskushallinto sanoo viimeisen sanan rajalle pääsystä ja se voi ohittaa maakuntien viranomaisten myöntämät erivapaudet.

"Kaikkien Australiaan pyrkivien henkilöiden on noudatettava tiukkoja rajavaatimuksiamme. Vaikka Victorian hallitus ja Tennis Australia voivat sallia rokottamattomien pelaajien kilpailla Australian avoimissa, se on valtion hallitus, joka valvoo vaatimuksiamme Australian rajalla", alleviivasi sisäministeri Karen Andrews.

Serbian presidentti Aleksandar Vucic syytti Australian hallitusta "poliittisesta noitavainosta" Djokovicia vastaan ​​ja sanoi pääministeri Morrisonin "vain teeskennelleen, että säännöt koskevat kaikkia".

Melbournen Carltonin alueella sijaitsevaa Park-hotellia, johon Djokovic oli suljettu, ovat sekä vieraat että henkilökunta kuvailleet koronaviruksen leviämisen pesäkkeeksi. Vangitut ovat valittaneet löytäneensä hometta ja toukkia ruoastaan, viime viikkojen aikana on syttynyt kaksi tulipaloa ylemmissä kerroksissa, ja Djokovic kertoi löytäneensä "luteita" huoneestaan.

Tällaiset asunto-olot saivat serbialaispoliitikot ja Djokovicin perheen raivon partaalle. Sekalainen joukko Djokovic-faneja, kansallislippuaan heiluttavia serbialaisia ​​siirtolaisia ​​ja pakolaisten puolestapuhujia osoittivat mieltään Park-hotellin ulkopuolella. 

Djokovicin kannattajat, joista monet ovat serbejä, olivat järjestäytyneet pakolaiskeskuksen ulkopuolelle vaatiakseen hänen vapauttamistaan, ja sadat olivat kokoontuneet Serbian pääkaupunkiin Belgradiin protestoimaan Australian ankaraa koronaviruspolitiikkaa vastaan.

Serbian presidentti Aleksandar Vucic kutsui Djokovicin vangitsemista Park-hotellissa "ylilyönniksi" ja piikitti: "Kun et voi voittaa jotakuta kentällä, sitten teet tällaisia ​​asioita."

Djokovicin isä Srdjan vertasi tenniksen tähtipelaajan sortoa roomalaisten Spartacukseen ja Jeesukseen Kristukseen kohdistamiin kärsimyksiin.

"He pitävät häntä vankeudessa. He polkevat Novakia jalkojensa alle ja siten Serbiaa ja serbialaisia", Srdjan muotoili.

"Tällä ei ole mitään tekemistä urheilun kanssa, tämä on poliittinen agenda. Novak on maailman paras pelaaja ja paras urheilija eivätkä sadat miljoonat länsimaalaiset kestä sitä", hän luonnehti.

Djokovicin entiset valmentajat tuomitsivat hänen kohtelunsa australialaisten poliitikkojen "koomisina" yrityksinä mielistellä äänestäjiään ja sanoivat, että he kohtelivat vierailevaa tennispelaajaa "kuin rikollista".

"Tämä päätös heijastelee mielestäni laittomuutta eikä oikeusvaltioperiaatetta. He ovat kohdelleet Novakia rikollisena ja konnana estääkseen häntä voittamasta 21. Grand Slam -turnausta", totesi entinen Jugoslavia Davis Cupin valmentaja Radmilo Armenulic.

Djokovic on Serbian ortodoksisen kirkon jäsen. Serbian patriarkka Irinej myönsi  28. huhtikuuta 2011 Djokovicille Pyhän Sava I luokan ritarikunnan, Serbian ortodoksisen kirkon korkeimman kunniamerkin, hänen panoksestaan Serbian ortodoksisen kirkon luostareille Kosovossa ja hyväntekeväisyystyölle Serbiassa.  

Djokovic on sanonut pitäneensä suuressa arvossa piispa Amfilohijea, jolla oli keskeinen rooli hänen selviytymisessään Jugoslavian sotien vaikeista ajoista. 

Ensimmäisessä julkisessa lausunnossaan sen jälkeen kun hän joutui surullisen kuuluisaan pidätyskeskukseen Djokovic sanoi: "Jumala näkee kaiken. Moraali ja etiikka suurimpina ihanteina ovat kirkkaat tähdet kohti hengellistä ylösnousemusta."

"Minun suosioni on hengellistä ja heidän aineellista rikkautta", hänen tiedonantonsa päättyi Melbournen vankilasta kaiketikin osoitettuna Australian hallitukselle.

Mutta Australian häpeämättömyydelle ei tullut loppua.

Perjantai oli ortodoksinen joulu, yksi kristinuskon pyhimmistä päivistä, ja Novak Djokovicin ollessa tuolloin "vangittuna", Australian poliisi kielsi    Melbournessa toimivaa Serbian ortodoksisen papiston jäsentä Very Rev Protopresbyter-Stavrophor Milorad Loncaria vierailemasta pidätetyn tennistähti Novak Djokovicin luona, mikä raivostutti serbejä ympäri maailmaa.

Pastori Loncar liittyi mielenosoittajien joukkoon perjantaina ja pyysi lupaa vierailla ja siunata Djokovicia. Viranomaiset hylkäsivät pyynnön.

Kirkon edustajat Melbournessa antoivat lausunnon, jossa vahvistettiin kieltävä vastaus, väittäen viranomaisten sanoneen vain, että ketään ei päästetty hotelliin yleensäkään, antamatta mitään erityistä selitystä Djokovicin tilanteesta.

Serbialainen Telegraf -lehti kertoi, että australialaiset viranomaiset olivat evänneet kaikilta laitokseen pidätetyiltä pakolaisilta ja ulkomaalaisilta pääsyn jumalanpalveluksiin ainakin heinäkuusta 2021 lähtien.

"Lisäksi pandemian alusta lähtien laitos on ollut suljettuna kaikenlaisilta vierailuilta pitkän aikaa, mikä on riistänyt vangeilta papiston antaman hengellisen ja emotionaalisen tuen",  Telegraf raportoi, "uskontokunnasta riippumatta”.

Serbialainen aikakauslehti, joka on tukenut Djokovicia ja ollut yhteydessä hänen perheeseensä, totesi: "Varoitamme tästä törkeästä perustavien ihmisoikeuksien loukkauksesta ja kehotamme vastuussa olevia sallimaan kiireellisesti vapaan ja esteettömän pääsyn ihmisten luo, jotka tarjoavat pastoraalista ja emotionaalista tukea kaikille pidätetyille ihmisille."

Pastori Loncar ei kuitenkaan poistunut alueelta torjumisensa jälkeen. Sen sijaan pappi piti liturgian ulkona Serbian lippua heiluttavien mielenosoittajien ympäröimänä. Telegraf kertoi, että silminnäkijät kuulivat laitokseen vangittuna olevien pakolaisten hurrauksia ja taputuksia. Suuri osa yleisöstä osallistui tapahtumaan Jeesuksen ja Neitsyt Marian kuvia kantaen.

Kunnes sitten viime maanantaina tuli oikeuskiistassa käännekohta ja maan hallitus nöyryytettiin. Djokovic sai oikeuden päätöksellä jäädäkin maahan, kun tuomari palautti pelaajan viisumin. 

Australian maahanmuuttoasioista vastaavalla ministerillä Alex Hawkella oli kuitenkin yhä henkilökohtainen valta evätä Djokovicin viisumi ja hallituksella valta päättää hänen karkottamisesta.

Niinpä maan hallitus perui odotetusti viisumin uudelleen perjantaina.

Djokovicin läsnäolo Australiassa "voi kasvattaa rokotusvastaista mielialaa", maahanmuuttoministeri Alex Hawke selitti perustellessaan laajan valtaoikeutensa käyttöä mitätöidäkseen tennistähden viisumin.

Hawken mukaan Djokovic ei saata pelkästään rohkaista ihmisiä pitämään pilkkanaan terveyssääntöjä, vaan myös hänen esiintymisensä voi johtaa "kansalaislevottomuuksiin".

Joten vain kaksi päivää ennen Australian avoimien alkua hallitseva mestari joutui keskittymään jälleen oikeustuomioistuimiin tenniskentän sijaan.

Oikeusjuttu Novak Djokovicin karkottamiseksi Australiasta hänen rokotusvastaisen asenteensa vuoksi on herättänyt ihmisoikeusryhmissä pelkoja siitä, että kuka tahansa, jolla on "epätoivottuja" poliittisia näkemyksiä, saatetaan karkottaa maasta.  

Ministerin harkintavaltaansa käyttäessään maahanmuuttoministeri Alex Hawke sanoi, että päätös perustui "terveyteen ja hyvään järjestykseen sillä perusteella, että se oli yleisen edun mukaista".  

Viitaten Djokovicin huhtikuussa 2020 antamiin kommentteihin liittovaltion lakimiehet sanoivat, että tennistähti ilmaisi vastustavansa rokotuksia, mutta ei ollut asiantuntija.

Ennen Covid-rokotteiden käyttöönottoa antamassaan lausunnossa Djokovic oli todennut, että hänellä oli "avoin mieli" ja hän halusi "mahdollisuuden valita keholleen parhaiten". 

Hallituksen asianajaja Stephen Lloyd, SC, ilmaisi pelkonsa, että Djokovicin näkemykset olivat "laajasti ymmärretty" ja hänestä oli tullut rokotteen vastustajien "ikoni", ja hänen aikaisemmat lausuntonsa - sekä hänen julkinen kuvansa - voivat rohkaista ihmisiä pidättäytymään rokottamisesta.

NSW:n kansalaisvapauksien neuvoston puheenjohtaja Pauline Wright puolestaan sanoi, että vaikka hänen maineensa ja näkemyksensä voivat kohtuudella vaikuttaa muihin, Djokovicin aiemmat lausunnot eivät tee hänestä kansanterveysriskiä. 

"Estävätkö kommentit vuonna 2020 häntä pelaamasta tennistä Australiassa vuonna 2022?" hän peräänkuulutti The Agelle.

"Onko se todella uhka kansanterveydelle tilanteessa, jossa meillä on 95 prosenttia aikuisväestöstä rokotettu?"

Serbitähti Djokovic on ymmärrettävästi äärimmäisen pettynyt päätöksestä, mutta kunnioittaa sitä.

"Toivon, että huomio siirtyy nyt huomenna alkavaan turnaukseen. On ollut kiusallista, että huomio on kiinnittynyt viime viikkoina minuun", Djokovic kommentoi päätöstä tuoreeltaan lausunnossaan.

Serbialainen aikoo tehdä yhteistyötä viranomaisten kanssa poistuakseen maasta:

"Nyt aion levätä ja toipua ennen kuin kommentoin tätä asiaa yhtään enempää.

Haluan kiittää perhettäni, ystäviäni, joukkuettani, kannattajiani, fanejani ja serbialaisia jatkuvasta tuestanne. Olette kaikki olleet minulle suuri voimanlähde."

Novak Djokovicista tuli heti pilkkaavien meemien maalitaulu, kun hänen viisumipyyntönsä jäädä Australiaan hylättiin virallisesti.

Sosiaalinen media räjähti meemeistä, kun kumpaakin puolta kannattavat reagoivat päätökseen, joka seurasi kohua, joka Djokovicin viisumin ympärillä oli jatkunut yli viikon ja mikä on ollut todella eripuraa aiheuttava fiasko.

Jotkut ovat syyttäneet Australian hallitusta siitä, että se käyttää häikailemättömästi hyväkseen tennispelaajaa poliitiikan pelinappulana laillistaakseen sen äärimmäisen rajoittavan ja epäsuositun koronaviruspolitiikkansa. 

Djokovic oli tasapisteissä Roger Federerin ja Rafael Nadalin kanssa, kullakin 20 Grand Slam -titteliä.

Toiset väittivät, että Djokovicin asema maailmanluokan urheilijana, jos hänestä olisi tullut päästessään osallistumaan Australian avoimiin kaikkien aikojen eniten Grand Slam -titteleitä saavuttanut mies, ei pidä merkitä sitä, että hän saisi kiertää Australian poikkeuksellisen tiukat koronavirusmääräykset.

Rokottamaton tennistähti, jolla oli lääketieteellinen vapautus, sai aluksi viisumin ja hänet päästettiin maahan, vaikka epäiltiin, että hänen erivapautensa ja olinpaikkansa tiedot turnausta edeltävinä viikkoina eivät olleet hyväksyttäviä. 

Toisaalta monien mukaan on päivänselvää, että tenniksen maailmanlistan ykkönen ei aiheuttanut vaaraa, koska hän oli hiljattain toipunut Covidista ja täten hänellä on vahva luonnollinen immuniteetti jo ennestään huipputasoa olevan fyysisen terveytensä ohella. 

On tunnustettu tosiasia, että luonnollinen immuniteetti suojaa paremmin myöhemmältä infektiolta kuin rokotteet. Lisäksi on näyttöä siitä, että rokotus äskettäisen SARS-COV2 -altistuksen jälkeen aiheuttaa lisääntyneen riskin rokotteen haittavaikutuksille.

Serbian presidentti Aleksandar Vucic otti heti miten kantaa Djokovicin häviöön viisumiasiassa ja moitti Australiaa syyttäen sen viranomaisia "orwellilaisesta näytelmästä" sekä Australian pääministeri Scott Morrisonia tennistähden "huonosta kohtelusta" ennen liittovaltiovaaleja.

Herra Vucic sanoi, että australialaisia ​​urheilijoita kohdeltaisiin paremmin, kun he saapuvat Serbiaan yleisurheilutapahtumaan maaliskuussa, "emmekä kohtele heitä huonosti vaalien vuoksi".

Presidentti kertoi antaneensa Djokovicille täyden tukensa ja kertoi hänelle, ettei hän "malta odottaa" tennistähden palaamista Serbiaan, jonne hän on aina tervetullut. 

"Kohdella huonosti parasta tennispelaajaa 11 päivää ja 11. päivänä antaa hänelle ensimmäisenä päivänä tehty päätös...", hän taivasteli, serbialainen Novosti raportoi. 

"Kiitos Australian kansalle, sillä olen varma, että he rakastavat serbejä. He luulevat nöyryyttäneensä Djokovicia, mutta he ovat nöyryyttäneet itsensä ja hän voi palata maahansa ja katsoa kaikkia silmiin pää pystyssä." 

Serbian pääministeri Ana Brnabic toisti presidentin tuntemukset sanoessaan, että oli "uskomatonta", että kaksi erilaista oikeuden päätöstä oli tehty 11 päivässä. 

Brnabic korosti, että tänä aikana Djokovic oli kestänyt sekä fyysistä että psyykkistä kaltoinkohtelua ja toivotti hänet tervetulleeksi kotiin. 

Breitbart Lontoon päätoimittaja, useita kirjoja ja julkaisuja eri sanomalehtiin kirjoittanut kirjailija-toimittaja James Delingpole kirjoitti jo 10. tammikuuta 2022, että "Djokovic on paljastanut Australian maailman suurimmaksi naurunaiheeksi".

"Simputtavat, järjenvastaiset, lipevät, epärehelliset, Kiinan kommunistisen puolueen hallitsemat, autoritaariset Australian vallassa olevat henkilöt ovat niin kykenemättömiä ja vääräpäisiä, että se uhkaa saada jopa Kazakstanin näyttämään rehellisyyden perikuvalta.

Tämä on ollut selvää jo jonkin aikaa: se fasistinen kiihko, jolla osavaltion pääministeri Dan Andrews on sulkenut Victorian; karanteenileirit, jotka Pohjoisen alueen pääministeri Michael Gunner määräsi rokottamattomille." 

Delingpolen mielestä Australia on noussut "suoraan globaalien klovnikansojen superliigan kärkeen" ja sen sijaan, että Australian viranomaiset -- joidenka Delingpolen mukaan pitäisi kaiketi kipeästi kaivata vähän leipää ja sirkushuveja, jotta he kääntäisivät yhä ärtyisämmän väestön huomion pois Australian Covid-natsikielloista -- olisivat toivottaneet Djokovicin tervetulleeksi, hän huomasikin joutuneensa synkkään ja karuun karanteenihotelliin rangaistuksena siitä, että häntä ei ole rokotettu.

Djokovic taistelee lujasti ja järkähtämättä pakkorokotuksia vastaan ja kieltäytyy keskustelemasta omasta rokotusasemastaan. Tämä oli laajalti tiedossa ennen kuin Djokovic lensi Australiaan, Delingpole muistuttaa.

James Delingpole katsoo, että Australian hallitus päätti tehdä hänestä poliittisen esimerkin peruuttamalla hänen lääketieteellisen vapautuksensa, mitätöimällä hänen viisuminsa ja vangitsemalla hänet karanteenihotelliin.  "Säännöt ovat sääntöjä", julisti Scott Morrison.

Hallitsevia mestareita kohdellaan yleensä arvokkaasti ja kunnioittavasti. Australia, joka oli aikoinaan tunnettu sen rennosta asenteestaan ​​ja urheilutähtien kunnioittamisesta, on muuttunut totalitaariseksi valtioksi.

Novak Djokovic on saavuttanut jotain tärkeämpää kuin 10. Australian avointen ja 21. Grand Slam -tittelin - hän on valloittanut miljoonien sydämet ja mielet ympäri maailmaa, jotka ovat protestoineet perusoikeuksiensa, mukaan lukien lääketieteellisen yksityisyyden ja terveydenhuollon vapauden, loukkaamista vastaan.

"Riippumatta siitä, mitä tästä eteenpäin tapahtuu", Delingpole näkee Djokovicin voittajana ja Australian hallitus on "paljolti häviäjä".

"Tähän mennessä yllättävän vähän maailman huomiosta on kiinnitetty Australian vajoamiseen bioturvallisuuden totalitarismiin.

Valitsemalla yhden maailman tunnetuimmista urheilusupertähdistä Australia on kuitenkin yhtäkkiä kiinnittänyt huomiota itseensä. Kivi on käännetty ja sen alla on paljastettu kuhisevan torakoita."

"Uskokaa pois, Australian liittovaltion hallitus vastaan ​​Novak Djokovic on ollut kerta kaikkiaan täysin katastrofaalinen rokotepassien ja rokotemääräysten vuoksi.

Djokovicista tulee suurempi sankari kuin koskaan ennen.

Australian julkisuuskuva ei parane vuosiin."




 

Tytti Salenius ti 18.01. 23:42

Pääuutiset

blogit

Heikki Porkka

Putinin puolueet eduskunnassa

ma 18.03. 12:06

Petteri Hiienkoski

Puhkeaako globalismin kupla Ukrainaan?

pe 15.03. 23:04

Mikko Paunio

USA:sta johdettu sensuuriteollinen kompleksi ulotettiin Suomeen vuonna 2015 - Tucker Carlson haastatteli USA:n ulkoministeriön entistä kyberjohtajaa Mike Benziä

la 24.02. 12:33

Juha Ahvio

Onko historialla merkitystä?

su 18.02. 17:41

Olli Pusa

YLEN häveliästä

pe 02.02. 14:01

videot