Turistina Syyrian pääkaupungissa Damaskoksessa - mitä valtamedia ei kerro

Norjalaisen Chris Lindgrenin ystävät ja sukulaiset pitivät häntä mielipuolena hänen kerrottuaan suunnitelmistaan vierailla Syyriassa 2017.

Ulkomaat ke 08.11.2017 16:52
Kuva: unusual traveller

Kaikkihan tietävät, että maa on käynyt sotaa jo seitsemän vuoden ajan. Tuttavat ennustivat Chrisille lyhyttä tulevaisuutta: hänet joko päästettäisiin päiviltä tai kidnapattaisiin.

Kun hän viimein sai turistiviisumin Syyriaan, seuraavaksi oli selvitettävä, kuinka maahan pääsee. Hän joutuikin matkustamaan ensin Libanoniin Beirutiin, sillä suoria turistilentoja Syyriaan ei vielä lennetä.

”Tervetuloa Syyriaan, ystäväni”

Päästyään perille hän kierteli Syyriaa 10 päivän ajan – Damaskos, Aleppo, Homs ja sitä ympäröivä maaseutu, Välimeren rannikko – ennen paluutaan Libanoniin ja sieltä Eurooppaan.

Viisumin saaminen Syyriaan kestää 9-10 viikkoa, eivätkä kaikki saa hakemukseen minkäänlaista vastausta.

Ensimmäinen havainto hänen päästyään Syyrian puolelle oli se, kuinka rauhallista siellä oli. Maassa näytti vallitsevan hyvä järjestys: ihmiset jonottivat rauhallisesti eikä sotilaita näkynyt, paitsi maahan tervetulleeksi toivottaneet rajavartijat.

Matkan varrella Damaskokseen oli muutamia tarkastuspisteitä, mutta mitään ongelmia niissä ei ollut, ja sotilaat olivat hyvin ystävällisiä sekä toivottivat hyvää matkaa kädenpuristuksien kera: ”Tervetuloa Syyriaan, ystäväni”.

Damaskos

Ensimmäinen havainto Damaskoksesta oli eloa täynnä olevat kadut. Nuoret käveleskelevät kaduilla pitäen toisiaan kädestä, kauppoja on avoinna kaikkialla, kahviloita on siellä täällä ja yleisesti ottaen kaupunki näyttää samalta kuin mikä tahansa kaupunki. Sodasta ei näy jälkeäkään, paitsi muutamat siellä täällä kadunkulmissa istuskelevat sotilaat.

 

Perinteinen ravintola. Kuva unusualtraveler.com

Damaskoksen kadut ovat täynnä ihmisiä. Kuva unusualtraveler.com

Damaskos 2017, paikalliset perheet käveleskelevät kaduilla ja kaupat ovat auki. Kuva unusualtraveler.com

 

Kaupungissa ei näy missään sodan aiheuttamia vaurioita. Kaupat ovat avoinna ja kadut pursuavat elämää. Kauppiaat ovat innoissaan saadessaan puoteihinsa turisteja.Damaskoksen kadulta. Kuva unusualtraveler.com

Kuva unusualtraveler.com

Basaari täynnä ihmisiä. Kuva unusualtraveler.com

Damaskoksessa voi kierrellä täysin omatoimisesti, ja valokuvata voi kaikkialla muualla paitsi tarkastuspisteissä ja hallituksen rakennuksissa. On vaikeaa muistaa maan olleen sodassa, kunnes kuulee muutaman kilometrin päähän, terroristien hallussa olevaan Jobariin iskevän raketin äänen.

Kaupungissa on kaikkea tarjolla. Iltapäivisin baarit ja pubit täyttyvät paikallisista, jotka saapuvat muutamalle drinkille katsomaan jalkapalloa isosta näytöstä. Kaikkialla toivotetaan turistit tervetulleeksi.

”Ovatkohan toimittajat käyneet täällä itse?”

Kaupunki on täysin toisenlainen kuin millaisen kuvan valtamedian uutisoinnista on saanut 7 vuoden ajan.

Ovatkohan toimittajat käyneet täällä itse? Chris ihmettelee.

Chris kierteli kaupungissa 3 päivän ajan ja tapasi vain ystävällisiä ihmisiä, jotka olivat iloisia, kun turistit alkavat taas palaamaan kaupunkiin. Vierailu kaupungissa ei poikennut kotimaan kaupunkilomasta Norjassa tai vaikkapa Espanjassa Barcelonassa tai missä tahansa läntisen Euroopan isoista kaupungeista.

Damaskos

Tyttö katsomassa kun hänen ystävästään otetaan hääkuvaa. Kuva unusualtraveler.com

Paikallisia tanssimassa. Kuva unusualtraveler.com

Chrisin matka jatkui Damaskoksesta pohjoiseen, Aleppoon, mutta siitä saat lukea enemmän Chrisin sivuilta.

Unusual Traveler
Unusual Traveler Facebookissa

Thank’s to Christian, unusual traveler, for the permission to use the photos!

Kansalainen.fi

Jukka Rahkonen ke 08.11. 16:52

Pääuutiset

blogit

Mikko Paunio

Pekka Haavisto: "Mea Culpa" "I confess my guilt" - This is the story of how Pekka Haavisto got slyly his lucrative job as an EU Special Representative for Sudan

su 06.10. 13:57

Vieraskynä

Tp-Utva historian polttopisteessä

to 03.10. 15:30

Heikki Porkka

Kultamunat ovat kuoriutuneet - Pisa-tutkimus paljastaa

ti 01.10. 14:12

Juha Ahvio

Suomen ulkopolitiikan sateenkaariagenda

pe 27.09. 20:07

Olli Pusa

Käännytyslaki ratkaisevassa vaiheessa

pe 28.06. 10:23

videot