Puola-nyt-sivusto toimii kuin lehdistösensuuri Jaruzelskin diktatuurin pahimpina aikoina

Juutalaiset ovat paremmassa turvassa Puolassa kuin Ranskassa, mutta sitä ei oikein sovi sanoa ääneen

Ulkomaat ma 04.03.2019 16:30
Jaruzelski

"Puolassa on nykyisin Euroopan nopeimmin kasvava juutalainen yhteisö", kirjoittaa Time-lehti.

"Yhteisö kasvaa siihen liittyvien juutalaissyntyisten puolalaisten kautta, jotka saavat tietää juutalaisista juuristaan ja haluavat syventyä esi-isiensä uskoon ja kulttuuriin”, Time kertoo.

Esimerkiksi Krakovassa arvioitiin vielä kymmenen vuotta sitten olevan satakunta enimmäkseen juutalaista, enimmäkseen vanhuksia, mutta nykyään juutalaisia arvellaan olevan jo parituhatta. Kaupunkiin perustettiin vähän aikaa sitten ensimmäinen juutalainen päiväkoti sitten toisen maailmansodan.

"Koko Puolassa juutalaisia arveltiin kymmenen vuotta sitten olevan 10 000, mutta nyt arviot liikkuvat 30 000:n ja 100 000:n välissä.”

Timen kirjoitus hämmästytti muun muassa Ylellä tutkivana journalistina työskennellyttä Boris Salomonia, joka kirjoitti Puola Nyt -Facebook-sivustolle kommentin.  

”Miten on mahdollista, että Ranskan juutalaiset turvallisuussyistä pakenevat Israeliin, mutta sen sijaan juutalainen yhteisö kasvaa Puolassa sitä huolimatta, että 'Puola nyt' koko ajan välittää tietoja, että Puolan nykyinen hallitus on äärioikeistolainen ja antisemitistinen?"

Puola Nyt -sivusto poisti Salomonin kommentin. Salomon ihmettelee, miten se sopii sivuston linjaukseen, joka kuuluu seuraavasti:

”Tällä sivulla seurataan ja tehdään suomalaiselle yleisölle tutuksi Puolan kulttuurin ja yhteiskunnan viimeaikaista kehitystä, uusia trendejä ja tapahtumia. Puolaa tarkastellaan moniarvoisesta ja liberaalista, pohjoismaisesta näkökulmasta. Puola Nytissä sana on vapaa, mutta ei rajaton. Perustellut, pohdiskelevat ja rakentavat puheenvuorot ovat mitä tervetulleimpia, mutta epäasialliset, hyökkäävät, kiihkomieliset tai keskustelukumppaneita solvaavat kommentit poistetaan - vihapuheesta, trollauksesta ja valheiden levittelystä puhumattakaan. Epäsopivat kommentit piilotetaan (ne näkyvät vain kirjoittajalle itselleen ja hänen fb-kavereilleen) tai poistetaan. Toistuvasti asiattomia kirjoittavat henkilöt blokataan pysyvästi sivulta. Emme käy keskustelua moderoinnista yksityisviesteissä. Tämä on suomenkielinen sivu, ja siksi pyydämme kirjoittamaan kommentit suomeksi.”

Puola Nyt -sivuston sensuurilinja vastaa pitkälti eurooppalaisten valtamedioiden Puola-uutisoinnin pitkää linjaa. Puolan hallituksen ja EU:n sekä eurooppalaisen valtamedian konfliktista saa osviittaa muun muassa Oikean Median artikkeleista 

Puolan selkeä viesti ruotsalaisille: Vaihtakaa hallitus

ja

Puolan presidentti: Jäsenvaltioiden pakottaminen maahanmuuton vastaanottamiseen merkitsee EU:n loppua

 

 

Marko Hamilo ma 04.03. 16:30

Pääuutiset

blogit

Reijo Tossavainen

Lipponen ja Rönnholm venäläisten juoksupoikina

la 25.05. 21:34

Juha Ahvio

Europarlamenttivaalit 2019 ovat "kaikkien aikojen mullistavimmat EU-vaalit"

la 25.05. 20:25

Arto Luukkanen

KGB ja sen mustien operaatioiden "jatkot" EU-vaaleissa

la 25.05. 20:24

Timo Vihavainen

Neuvostoihminen

la 25.05. 20:22

Professorin Ajatuksia

ISIS-vaimojen ja muiden ihmisoikeudet

la 25.05. 20:21

Marko Hamilo

Puolusta Eurooppaa, äänestä euroskeptikkoa

la 25.05. 16:12

Heikki Porkka

Ennusteita ja kohunpoikasia maahanmuuttopolitiikan liepeiltä

la 25.05. 11:15

Jessica Vahtera

Feministinen hallitus täysin tasa-arvoton

pe 24.05. 15:56

videot