Euroopan integroituminen on viimein päättymässä

Tutkija Hans Vollaard: "Liittovaltioon tähtäävän integraation sijaan edessä on disintegraatio eli paluu kansallisvaltioiden Eurooppaan"

Ulkomaat to 21.03.2019 10:33

Euroopan Unioni kehittyy tulevaisuudessa kohti aiempaa hajautetumpaa yhteistyömuotoa. Liittovaltioon tähtäävän integraation sijaan edessä on disintegraatio eli paluu kansallisvaltioiden Eurooppaan. Näin väittää Utrechtin yliopisto tutkija Hans Vollaard viime syksynä ilmestyneessä kirjassaan ”European Disintegration, a search for explanations”.

Hans Vollaardin teoksen pääväite on, että Euroopan unionin disintegraatio on kasvanut voimakkaasti viime vuosina. Disintegraatiolla tarkoitetaan EU:n heikentymistä, päätöksenteon vaikeutumista ja suuria näkemyseroja monissa asioissa. EU:n sääntöjä myös rikotaan entistä enemmän, kirjoittaa tohtori Heikki Koskenkylä Vollaardin teoksen arviossaan Suomen Uutisissa.

Tätä hajoamista ovat viime vuosina voimistaneet useat tapahtumat. Kreikasta alkanut eurokriisi oli vähällä hajottaa EU:n ydinalueen eli eurojärjestelmän. Euron kriisiä ei ole vieläkään täysin selätetty. Kreikka tuskin maksaa koskaan velkojaan ja Italian talouden kehitys on ollut jatkuvasti heikkoa, Koskenkylä kirjoittaa.

Toinen disintegraatiota lisännyt tapahtuma oli syksyn 2015 suuri pakolaistulva. EU ei onnistunut luomaan yhteistä linjaa pakolaiskriisiin. Yhteisen linjan luominen ei ole onnistunut vielä tänä päivänäkään. EU-maiden rivit ovat pahasti hajallaan pakolaispolitiikassa.

Kolmas hajottava tapahtuma on Britannian todennäköinen eroaminen unionista. Brexit olisi ensimmäinen EU:sta tapahtuva eroaminen. Sitä voidaan pitää vakavana takaiskuna varsinkin unionin pohjoisille maille.

Neljäs disintegraatiota lisännyt ilmiö on suuri näkemysero unionin arvoista. Varsinkin Puolaa ja Unkaria on syytetty unionille hyväksyttyjen arvojen rikkomisesta.

Lisäksi talous- ja rahaliiton eli EMU-alueen kehittämisestä vallitsee suuret näkemyserot, Koskenkylä toteaa. Eteläiset jäsenmaat Ranskan johdolla haluavat lisätä voimakkaasti yhteisvastuuta ja riskien jakoa. Saksa ja monet talouskuria kannattavat maat kuten Suomi, Hollanti ja Itävalta, vastustavat yhteisvastuita.

Vollaard päätyy johtopäätökseen, että EU ei ole hajoamassa kokonaan, Koskenkylä summaa. Hans Vollaard kuitenkin ennustaa, että EU tulee todennäköisesti kuitenkin hajoamaan osittain siten, että osa jäsenmaista ei noudata EU:n yhteisiä linjauksia ja rikkovat sovittuja sääntöjä.

Toisaalta yhteisiä linjauksia on entistä vaikeampaa saada aikaan. Tällöin EU ajautuisi vähetellen aiempaa löysempään liittoon ja integraatio etenisi tai taantuisi eri tahtia jäsenmaissa, Koskenkylä toteaa.

 

https://www.suomenuutiset.fi/kirjavaite-eun-todennakoinen-tulevaisuus-integraatio-disintegraatio-edessa-ajautuminen-kohti-aiempaa-loysempaa-liittoa/

 

 

Marko Hamilo to 21.03. 10:33

Pääuutiset

blogit

Timo Vihavainen

Pääkirjoitusskandaali

to 15.04. 23:18

Professorin Ajatuksia

Nyt on tilauksessa lisää somaleita ja afgaaneja

to 15.04. 23:16

Heikki Porkka

Onko pääministeri Sanna Marinilla taipumus valehdella?

ke 14.04. 12:24

Juha Ahvio

Uusi maailmanjärjestys: Mitä käsite oikeasti tarkoittaa?

su 11.04. 21:33

Olli Pusa

Ennustajaukkojen ja -eukkojen valtakausi?

su 11.04. 13:18

videot