Ruotsin lesbopiispa: "Enemmän yhteistä muslimien kuin oikeistolaisten kristittyjen kanssa"

"Piispa tarvitsisi oppitunnin islamilaisista opinkappaleista"

Ulkomaat su 09.06.2019 22:51
Eva Brunne, "lesbopiispa"

Vuonna 2009 Tukholman hiippakunnan piispaksi valittu ja Ruotsin ensimmäinen avoimesti lesbo piispa, Eva Brunne on tehnyt tiettäväksi vastenmielisyytensä oikeistolaisia kristittyjä kohtaan ja ylpistelee omaavansa enemmän yhteistä muslimien kanssa.

Eva Brunne oli haastateltavana 30. toukokuuta Ruotsin Radiossa Ihmiset ja usko -ohjelmassa (Människor och tro), jossa hän toi esiin "kristilliset näkemyksensä" ihmisarvosta ja siitä, mitä hän pitää keskeisenä kristinuskossa sekä mikä on uskontojen suhde ihmisarvoon hänen mielestä ja ovatko kaikki ihmiset samanarvoisia.

Haastattelusta uutisoivat muun muassa Nyheter I Dag, Breitbart, Fria Tider ja CBN News.

Eva Brunnen mielestä oikeistopopulistit ovat vallanneet keskustelun kristillisistä arvoista.

”Demokratia ja ihmisarvo liittyvät toisiinsa ja mielestäni demokratia hyötyy monimuotoisuudesta, sillä silloin meidän kaikkien täytyy miettiä, millaisia ihmisiä olemme ja kenen kanssa elämme. Itse asiassa meillä kaikilla on sama arvo. Vaikka emme puhu samaa kieltä tai rukoile Jumalaa samalla tavalla tai emme ole samannäköisiä, meillä on sama arvo, ja me saamme elää maassa yhdessä ja meillä on samat oikeudet”, hän sanoi.

"Minulla on joskus enemmän yhteistä tapaamieni muslimien kanssa kuin oikeistolaisten kristittyjen kanssa", Brunne jatkoi ja lisäsi vielä, että kristityillä on omat ääriliikkeensä ja satoja vuosia sitten tapahtuneet ristiretket ja noitaroviot.

"Kuulemme paljon terrorismista ja ajattelemme sen olevan muslimien harjoittamaa - sehän on - mutta tästä huolimatta kyse on pienen pienestä vähemmistöstä kaikista tiedossamme olevista muslimeista", syksyllä eläkkeelle jäävä Brunne selitti.

Brunne "tarvitsisi oppitunnin islamilaisista opinkappaleista" määritelläkseen, kuinka paljon enemmän hänellä oikein onkaan yhteistä muslimien kuin "oikeistolaisten kristittyjen" kanssa.

Tätä mieltä on "Islamin modernisoinnin haaste" -kirjastaan tunnettu Christine Douglass-Williams.

"Hän (Brunne) voisi aloittaa vierailemalla Iranissa, Saudi-Arabiassa, Turkissa, Pakistanissa, Somaliassa, Afganistanissa ja julistaa lesbouttaan siellä avoimesti. Hänelle selviäisi melko nopeasti naisten ja homoseksuaalien oikeudet islamissa", Christine Douglass-Williams huomauttaa ja jatkaa, että sen jälkeen hän voisi verrata sitä "oikeistolaisiin kristittyihin":

"Valitettavasti hänet murhattaisiin sharia-lain mukaisesti, joten hän ei pystyisi julkisesti korjaamaan järjettömiä väitteitään oikeistolaisista kristityistä."

Douglass-Williams kiinnittää huomiota myös Ruotsin lesbopiispan hyökkäävään asenteeseen kristittyjä kohtaan "läksyttäessä heitä historiallisista vääryyksistä" ja ihmettelee, miten Eva Brunne samalla sivuuttaa tyystin jihadin 1400-vuotisen historian; tämänhetkisen kristittyjen ja vähemmistöjen vainon, homojen ja islamista luopuneiden murhat ja mustien orjuuden Algeriassa, Sudanissa ja Mauritaniassa.

"Pelkästään se, että kirkon piirissä on Brunnen kaltaisia viheliäisiä 'johtajia' on osasyynä länsimaisen islamisaation 'suvaitsevaisuudelle'", Christine Douglass-Williams toteaa.

Eva Brunne on aiheuttanut aikaisemminkin eripuraa ja ihmetystä, kun hän ehdotti hiippakunnassaan ruotsalaisiin kirkkoihin vuonna 2015 muslimeille rukoustiloja vaatimalla ristien ja muiden kristillisten symbolien poistamista Tukholman Frihamnin Merimieskirkosta ja että kirkkoon merkitään suunta Mekkaan päin.

Brunne puolusti päätöstään vertaamalla tiloja lentoasemilla tai sairaaloissa oleviin "moniuskontoisiin rukoustiloihin".

Tukholman piispa ei ole ainoa "merkittävässä asemassa oleva" johtaja tai Ruotsin kirkon jäsen, joka on ilmaissut kiintymyksensä islamiin.

Viime vuonna Växjön kaupungin muslimit painostivat paikallishallintoa niin kauan, että islamilaisen rukouskutsun julkinen lähettäminen oli mahdollista.

Paikallinen muslimijohtaja, Imaami Ismail Abu Helal uskotteli, että rukoushuudot rikastuttavat Ruotsia ja edistävät monimuotoisuutta Växjön arkkitehtuurissa sekä antavat muslimeille mahdollisuuden integroitua paremmin ruotsalaiseen yhteiskuntaan.

Toukokuun alussa Växjön poliisi vihdoin myönsi luvan Växjön muslimiyhdistykselle lähettää rukouskutsuja joka perjantai paikallisen moskeijan kovaäänisistä.

Päätöksessään poliisi ilmoitti, että arviointi oli perustunut liikenneseikkoihin, yleiseen järjestykseen ja turvallisuuteen.

Mitään muita näkökohtia ei oltu otettu huomioon, kuten rukouksen sisältöä.

Vaikka monet vastustivat ajatusta, Växjön kaupungin piispa Fredrik Modeus ilmoitti tukevansa sitä ja suhtautui hyväuskoisen myönteisesti kertomalla odottavansa innokkaasti kuulevansa kaupungissa sekä kirkonkelloja että moskeijan rukouskutsuja. Piispa Modeus piti poliisin päätöstä "hyvin viisaana ja harkittuna" sekä uskoi sen hyödyttävän muslimien integroitumista.

"Integraatio" osoittautuikin olevan jo "niin pitkällä" Växjössä, että kyseinen moskeija yllytti julkisella Facebook-sivullaan vihaan "vääräuskoisia" vastaan.

Paikallisia muslimiasukkaita oli muun muassa kielletty osallistumasta "vääräuskoisten" joulun juhlintaan, juutalaiset mainitaan Allahin vihollisina, "ruotsalaisessa" Växjön islamilaisessa koulussa kirjoissa käytetään Saudi-Arabian koulujen opetussuunnitelmia eikä naisille sallita "länsimaisia vaatteita" ja he joutuvat opettamaan tyttärensäkin "pukeutumaan säädyllisesti lapsesta lähtien".

"Oi muslimi, he juhlivat Jeesusta Jumalan poikana ja tämä on jumalanpilkkaa. Kuinka voit osallistua näihin 'vääräuskoisten' uskottomiin juhliin?" lukee yhdessä vihaista ja rasistista propagandaa levittävässä Växjön moskeijan kuvatekstissä.

Ruotsissa oli jo ennestään kaksi moskeijaa, jotka kuuluttavat julkisesti rukouskutsujaan perjantaisin, toinen Fittjan Botkyrkan kunnassa - jossa myönnettiin lupa vuonna 2013 - ja toinen Karlskronassa.

Sen lisäksi, että Brunne, kuten monet muutkin kirkkojen papit ja piispat, väittävät kristittyjen ja muslimien rukoilevan samaa jumalaa, heitä yhdistää toimiminen seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen sekä gender-ideologian sanansaattajina.

Ruotsin ensimmäinen naisarkkipiispa Antje Jackelén muistetaan vuoden 2017 kohusta, joka syntyi Ruotsin evankelis-luterilaisen kirkon alkaessa käyttää Jumalasta sukupuolineutraalia nimitystä viitatessaan korkeimpaan jumaluuteen ja pidättäytymään käyttämästä miespuolisia termejä.

Antje Jackelén viimeisteli kirkon ohjesääntöjen laajamittaisen uudistamisen. Päätavoitteena oli tehdä palvontakielestä "osallistavampi ja kattavampi" ja poistaa miespuoliset viittaukset Jumalaan, kuten "Hän" tai "Herra".

Luonnollisesti myös "avokätinen maahanmuuttopolitiikka saa häneltä lämpimän tuen" ja hän näkee, että "ajatus homoparien vihkimisestä avioliittoon on oikeastaan kirkon omien, perinteisten oppien hedelmä". Kokonaan pimentoon jää kuitenkin se, mitähän "perinteisiä oppeja" piispa Jackelén tarkoittaa.

Vuodesta 2014 alkaen Ruotsin arkkipiispana toiminut Jackelén ei usko myöskään Jeesuksen neitseestä syntymiseen, vaan pitää sitä mytologisena käsitteenä tai metaforana. Jackelén väheksyy Jeesuksen tärkeyttä ja toteaa, että kun kysymys on pelastuksesta, Jeesuksella ei Vapahtajana ole varsinaisesti väliä.

Sen sijaan "suhde islamiin" hänelläkin on suorastaan flirttaileva ja kysyttäessä Muhammedista hän torjuu kristillisen näkemyksen siitä, että hän olisi "väärä profeetta" ja väittää, että "aikana, jolloin islamia käytettiin oikeuttamaan väkivaltaa ja terroria, on tärkeää muistaa Muhammedin innoittavan nykyään miljoonia ihmisiä heidän pyrkimyksissään oikeudenmukaisuuteen, rauhaan ja hyveelliseen elämään".

Ruotsin arkkipiispa Jackelénin motto on "Jumala on suurempi", ruotsiksi "Gud är större".

Juuri tällaista ilmaisua "Jumala on suurempi" käyttävät ensisijaisesti muslimit.

Arabiaksi se on "Allahu Akbar".

"Sanat, joita huudetaan moskeijoiden minareeteista ympäri maailmaa ja tietenkin myös ne viimeiset sanat, joita monet ihmiset ympäri maailmaa kuulevat, ennen kuin itsemurhapommittajat räjäyttävät heidät kappaleiksi tai jihadistit ajavat heidän ylitseen kuorma-autoilla", Gatestone -instituutin artikkelissa muistutetaan.

Muslimien jumala, Koraanin Allah on erilainen ja eri kuin kristinuskon Raamatun Jumala, mutta Jackelén on eri mieltä: hän on selvästi sanonut, että nämä kaksi jumalaa ovat yksi ja sama.

"Jumala on suurempi" oli Jackelénin tunnuslause hänen edellisessä tehtävässään Lundin piispana. Se on myös hänen vuonna 2011 julkaisemansa kirjan nimi.

Ruotsin kirkon tarkoituksena on ilmiselvästi työntää Jumalan Poika taustalle ja korottaa Muhammed samanveroiseksi Jeesuksen kanssa.

Piispojen edustamat näkemykset Suomessa noudattavat Ruotsin linjaa.

Suomen ensimmäinen naispuolinen piispa, eläkkeelle vuonna 2017 jäänyt "piispa emerita", entinen Helsingin piispa ja Teemu Laajasalon edeltäjä Irja Askola kunnostautui jo vuonna 2011 ehdottamalla luterilaisen seurakunnan tilojen lainaamista muslimien käyttöön.

Niin ikään Askola tunnetaan hänen edesottamuksistaan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen Pride- tapahtumien tukijana, sukupuolineutraalin avioliittolain puolustajana ja utopista monikulttuurisuuden auvoisuutta kiihkoilleena Meillä on unelma -tapahtuman uskollisena kannattajana ja puhujana sekä "vihapuhelähettiläänä".

Myös vuosina 2010-2018 arkkipiispana toiminut, Tapio Luoman edeltäjä, "Arkkipiispa emeritus" Kari Mäkinen on ollut etulinjassa kaikissa edellä mainituissa kampanjoissa innostajana ja edistäjänä, mutta myös "yllättäen" ilmastonmuutoshysterian lietsojana.

Eläköidyttyään Kari Mäkinen on toiminut sisäministeriön, oikeusministeriön sekä opetus- ja kulttuuriministeriön 14.11.2018 asettaman hankkeen "pääarkkitehtinä" ja "työryhmän puheenjohtajana" tavoitteena laatia ehdotuksia rikoslailla rangaistavan vihapuheen ja lailla kielletyn häirinnän tehokkaammaksi kitkemiseksi.

Arkkipiispa emeritus Kari Mäkisen johtama työryhmä pohti puolen vuoden ajan keinoja vihapuheeseen puuttumiseen ja julkaisi 17. toukokuuta 90-sivuisen raporttinsa "Sanat ovat tekoja: Vihapuheen ja nettikiusaamisen vastaisten toimien tehostaminen". Työryhmä käsitteli aikaansaannoksessaan myös vihakampanjoita ja maalittamista.

Kolmen ministeriön työryhmä painostaa uudelta hallitukselta linjauksia ja antoi ministeriöille 12 suositusta vihapuheen ja nettikiusaamisen vastaisten toimien tehostamiseksi.

On selvää, että yksi tavoitteista on vaientaa islamin vastaista puhetta. Tätä varten on oma suosituksensa:

”Suositus 10: Vahvistetaan uskontoon kohdistuvan ja uskontoon perustuvan vihapuheen torjuntaa.”

Tarkoituksena on "työskennellä yhdessä kirkkojen ja muiden uskonnollisten yhteisöjen kanssa vihapuheen tunnistamiseksi ja torjumiseksi".

Arkkipiispa emerituksen siunauksella kristinuskoa saa kyllä edelleen vapaasti pilkata ja vainota Suomessakin jatkossa ja se on jopa suositeltavaa.


 

 

Tytti Salenius su 09.06. 22:51

Pääuutiset

blogit

Juha Ahvio

USA:n ääretön valtionvelka ja keskuspankkirahoitus

la 11.05. 19:26

Olli Pusa

Kompassi hukassa?

su 05.05. 00:58

Vieraskynä

Tutkintapyyntö Suomen journalismista

su 28.04. 17:57

Tapio Puolimatka

Miksi lähdin ehdolle europarlamenttivaaleihin?

ti 23.04. 22:16

Mikko Paunio

Koronapandemialla pieni vaikutus kuolleisuuteen huolimatta mediahypetyksestä

su 21.04. 15:30

videot