Kreikasta on taas tullut Euroopan maahanmuuttokriisin "tukikohta".
Näin toteaa Gatestone -instituutin vanhempi tutkija Soeren Kern 10. lokakuuta 2019 päivätyssä artikkelissaan "Turkki hukuttaa Euroopan maahanmuuttajilla".
Kansainvälisen siirtolaisuusjärjestön (IOM) keräämien uusien tietojen mukaan Kreikkaan saapui yli 40 000 siirtolaista vuoden 2019 yhdeksän ensimmäisen kuukauden aikana ja yli puolet heistä on tullut juuri viimeisen kolmen kuukauden aikana.
Kreikkaan saapuneiden maahanmuuttajien määrän nopea kasvu vuoden 2019 kolmannella neljänneksellä - 5 903 maahanmuuttajaa heinäkuussa; 9 341 elokuussa ja 10 294 syyskuussa - on osunut yksiin Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoğanin ja muiden hänen hallituksensa jäsenten toistuvien uhkauksien kanssa hukuttaa Eurooppa muslimimaahanmuuttajien alle.
Vaikka Kreikkaan saapuvien maahanmuuttajien määrä jää selvästi tulokkaiden määrästä vuonna 2015, joka vallitsi maahanmuuttokriisin ollessa huipussaan, kun yli miljoona Afrikan, Aasian ja Lähi-idän maahanmuuttajaa parveili Eurooppaan, viimeaikainen uusien tulokkaiden valtava lisääntyminen viittaa siihen, että Erdoğanin uhkaukset jatkaa massamaahanmuuttoa ovat toteutumassa.
Maaliskuussa 2016 Euroopan virkamiehet neuvottelivat EU:n ja Turkin välisen pakolaissopimuksen, jossa EU tarjosi Turkille useita taloudellisia ja poliittisia "porkkanoita" vastineeksi Ankaran lupaukselle pysäyttää maahanmuuttajavirrat Turkista Kreikkaan.
Kovalla kiireellä EU:n virkamiehet lupasivat Turkille enemmän kuin he pystyivät antamaan - etenkin kiistanalaisen vakuuden myöntää viisumivapaus Euroopan unioniin kaikille Turkin 80 miljoonalle kansalaiselle.
Sopimuksen voimaantulon jälkeen Turkki ja EU ovat syyttäneet toisiaan sopimuksen keskeisten osien noudattamatta jättämisestä, ja Erdoğan on toistuvasti uhannut sallia mahdollisesti miljoonien uusien maahanmuuttajien virtaavan Kreikkaan.
Käytännössä EU:n ja Turkin välinen sopimus vähensi oleellisesti siirtolaisvirtoja Turkista Kreikkaan. Sen seurauksena maahanmuuttoreitit suuntautuivat länteen Kreikasta Italiaan, joka vuonna 2016 korvasi Kreikan pääasiallisena maahantulopaikkana Eurooppaan pyrkiville maahanmuuttajille.
Italian entisen sisäministerin, Matteo Salvinin ilmoitettua kovan linjan maahanmuuttopolitiikastaan kesäkuussa 2018, Italiaan saapuvien määrä väheni dramaattisesti - vuoden 2017 119 369:stä 23 370:een vuonna 2018.
Kansainvälisen siirtolaisuusjärjestön (IOM) mukaan laskua oli 80 prosenttia!
Italian laittoman maahanmuuton kitkemisen ansiosta maahanmuuttovirrat Eurooppaan siirtyivät kauemmas länteen kohti Espanjaa, joka otti vuonna 2018 Italian paikan laittoman maahanmuuton pääporttina Eurooppaan. IOM:n mukaan yli 65 000 siirtolaista saapui Espanjaan vuoden 2018 aikana.
Turkista Kreikkaan suuntautuvan massamaahanmuuton uusi kukoistus on kuitenkin palauttanut Kreikan aiempaan asemaansa tärkeimpänä eurooppalaisena massamaahanmuuton väylänä. IOM:n mukaan Kreikka otti vastaan kaksi kertaa enemmän maahanmuuttajia vuoden 2019 yhdeksän ensimmäisen kuukauden aikana kuin Espanja.
Kreikka vastaanotti 25 538 maahanmuuttajaaa enemmän heinäkuun ja syyskuun välisenä aikana kuin vuoden ensimmäisen kuuden kuukauden aikana yhteensä. Maahanmuuttovirrat ovat nousseet lähes 180 prosenttia -- keskimäärin 100 saapumisesta päivässä vuoden 2019 ensimmäisellä puoliskolla keskimäärin 277 saapumiseen päivässä kolmannen vuosineljänneksen aikana.
Kreikan hallituksen mukaan Erdoğan valvoo henkilökohtaisesti maahanmuuttovirtoja Kreikkaan ja ottaa ne käyttöön kiristääkseen enemmän rahaa ja muita poliittisia myönnytyksiä Euroopan unionilta. Viime kuukausina Turkin hallitus on toistuvasti uhannut avata massamaahanmuuton sulkuportit Kreikkaan ja laajennetusti muualle Eurooppaan.
Erdoğan väitti 19. helmikuuta, että Turkki oli käyttänyt 37 miljardia dollaria pitääkseen huolta siirtymään joutuneista syyrialaisista vuodesta 2011, ja syytti EU:ta, että se ei tee riittäviä toimia vastuun kantamiseksi. Hän lisäsi, että jos Turkin 3,6 miljoonaa syyrialaista ei voida palauttaa takaisin, he päätyvät Eurooppaan.
Turkin ulkoministeri Mevlüt Çavuşoğlu sanoi 22. kesäkuuta, että Turkki oli keskeyttänyt Kreikan kanssa tehdyn kahdenvälisen maahanmuuttajien takaisinottosopimuksen, koska Ateena vapautti kahdeksan turkkilaista sotilasta, jotka pakenivat Kreikkaan Turkissa tapahtuneen heinäkuun 2016 epäonnistuneen vallankaappauksen jälkeen. Ankara on vaatinut heidän luovuttamistaan, mutta Kreikan tuomioistuimet ovat hylänneet pyynnön. Sotilaat ovat kiistäneet rikkomuksen ja sanovat pelkäävänsä henkensä puolesta.
Turkin sisäministeri Süleyman Soylu syytti 21. heinäkuuta Euroopan maita Turkin jättämisestä yksin hoitamaan maahanmuuttoon liittyvää ongelmaa. Valtion uutistoimiston Anadolu Agencyn julkaisemissa kommenteissa hän varoitti:
"Meillä on edessämme historian suurin maahanmuuttoaalto! Jos avaamme tulvaportit, mikään Euroopan hallitus ei pysy pystyssä yli kuutta kuukautta. Neuvomme heitä olemaan kokeilematta kärsivällisyyttämme."
Çavuşoğlu kertoi 22. heinäkuuta, että Turkki oli keskeyttänyt EU:n ja Turkin välisen siirtolaissopimuksen, koska EU ei ollut hyväksynyt Turkin kansalaisten viisumivapautta. Hän yhdisti myös sopimuksen hyllyttämisen EU:n ulkoministerien 15. heinäkuuta tekemään päätökseen keskeyttää korkean tason neuvottelut Ankaran kanssa osana pakotteita Turkin öljyn ja kaasun poraamisesta Kyproksen rannikolla.
Erdoğan kertoi 5. syyskuuta, että Turkki aikoo palauttaa miljoona syyrialaista siirtolaista kotimaahansa "turvavyöhykkeelle" Pohjois-Syyriaan ja uhkasi avata uudelleen maahanmuuttajien reitin Eurooppaan, jos hän ei saa riittävää kansainvälistä tukea suunnitelmalle.
"Tämä joko tapahtuu tai muuten meidän on avattava portit", Erdoğan uhosi.
8. syyskuuta Erdoğan uhkaili hukuttaa Euroopan unionin 5,5 miljoonalla syyrialaispakolaisella, ellei hän saisi kansainvälistä tukea "turva-alueen" perustamiselle Pohjois-Syyriaan.
"Jos he eivät anna meille tarvittavaa tukea tässä taistelussa, emme pysty pysäyttämään 3,5 miljoonaa Syyriasta tulevaa pakolaista ja vielä kahta miljoonaa ihmistä, jotka pääsevät rajoillemme Idlibistä", Erdoğan korosti Turkin Itä-Anatolian alueella, Malatyassa.
Kreikan pääministeri Kyriakos Mitsotakis kehotti Turkkia lopettamaan Kreikan "kiusaamisen".
"Herra Erdoğanin on ymmärrettävä, että hän ei voi uhata Kreikkaa ja Eurooppaa pyrkiäkseen turvaamaan lisävaroja pakolaisongelman käsittelemiseen.
Eurooppa on antanut paljon rahaa, kuusi miljardia euroa viime vuosina Euroopan ja Turkin välisen sopimuksen puitteissa, ja josta molemmat hyötyivät."
Erdoğanilla näyttää kuitenkin olevan yliote tässä riita-asiassa. Voittoa tavoittelemattoman ryhmän, Egeanmeren Boat Reportin mukaan esimerkiksi 29. elokuuta 16 venettä, jotka toivat yhteensä 650 maahanmuuttajaa, saapui Kreikan Skala Sykamineas -kylään Lesboksen saarella.
Kaikki veneet olivat uusia ja pääsivät perille samaan paikkaan alle tunnissa, mikä viittaa siihen, että joukottainen maahantulo oli ihmissalakuljettajakoplien koordinoimaa operaatiota, ja luultavasti Turkin hallitus antaa tälle hiljaisen hyväksyntänsä. Se oli suurin Turkin rannikolta Lesbokseen tullut maahanmuuttajien joukkosaapuminen sitten maahanmuuttokriisin jälkeen vuosina 2015-2016.
Kreikkaan saapuminen joukoittain on jatkunut herkeämättä: syyskuun ensimmäisen viikon aikana maahanmuuttajia tuli 2 441; toisella viikolla 1 781; kolmas viikko toi 2 609 maahanmuuttajaa ja neljännen viikon aikana heitä saatiin jo 3 463.
"Näemme uusia menetelmiä sekä parempia ja nopeampia veneitä hyväksi käyttävien ihmissalakauppiaiden tuovan valtavia aaltoja.
Jos tilanne jatkuu, meillä toistuu vuoden 2015 tapahtumat. Aiomme ryhtyä toimenpiteisiin rajojemme suojelemiseksi ja olla paljon tiukempia, huomattavasti nopeampia niiden toimeenpanemisessa", Kreikan kansallisesta turvallisuudesta vastaava ministeri Michalis Chrysochoidis julisti.
Pääministeri Kyriakos Mitsotakis ilmoitti 30. syyskuuta useita toimenpiteitä maahanmuuttovirtojen hallitsemiseksi. Hänen hallituksensa haluaa palauttaa 10 000 siirtolaista Turkkiin vuoden 2020 loppuun mennessä. Suunnitelma edellyttää, että Turkki ottaa heidät takaisin. Mitsotakis lupasi myös, että hallitus tiukentaa rajatarkastuksia, lisää merivalvontaa Egeanmerellä, rakentaa suljettuja karkotusta edeltäviä keskuksia laittomille maahanmuuttajille ja uudistaa turvapaikkajärjestelmää.
Turkista lähtöisin olevia ihmissalakuljetusreittejä käyttävät maahanmuuttajat pääsevät myös muihin EU:n jäsenvaltioihin, mukaan lukien Bulgariaan, Italiaan ja Kyprokseen. Näiden maahanmuuttajien määrä kasvoi IOM:n mukaan 700 prosenttia vuoden 2019 yhdeksän ensimmäisen kuukauden aikana vuoden 2018 vastaavaan ajanjaksoon verrattuna.
Kyproksen sisäministeri Constantinos Petrides on kertonut, että Turkista saapuneiden maahanmuuttajien hyökyaalto liittyy Ankaran ja Nikosian (Kyproksen pääkaupunki) välisiin jännitteisiin, jotka aiheutuvat Turkin merenpohjaöljyn ja kaasun poraamisesta Kyproksen talousvyöhykkeellä.
Petrides tietää, että Turkilla on viisumivapaussopimuksia useiden Afrikan ja Aasian maiden kanssa ja että monet maahanmuuttajat pääsevät Turkin mannerosaan ilman rajoituksia. Sieltä he matkustavat usein ihmissalakuljettajien avulla ilma- tai meriteitse Turkin miehittämään Pohjois-Kyprokseen. Seuraavaksi heidät kuljetetaan YK:n vihreälle linjalle ja laittomasti kreikankielisen saaren eteläosan, Kyproksen tasavallan läpi, joka on EU:n jäsenvaltio.
Petrides täsmentää:
"Uusin trendi on vieläkin hälyttävämpi. Kyse on kolmansien maiden kansalaisten saapumisesta, jotka lentävät suoraan Turkista lentokoneella miehitetylle lentokentälle Timvuun [sen kreikkalainen nimi] tai Ercaniin (sellaisena kuin se nykyään tunnetaan turkiksi], ja sitten he astuvat hallituksen valvomalle alueelle jalkaisin."
Petrides huomauttaa, että "tätä uutta metodia" kuljettaa pakolaisia lentokoneilla ja linja-autoilla ei ole voitu toteuttaa, jollei ainakin Turkin viranomaiset suvaitse sitä. Eikä siinä Petridesin mukaan olekaan kyse pelkästään suvaitsevaisuudesta.
"Mainitsin viisumivapaata järjestelmää koskevat käytännöt näihin menettelytapoihin liittyen, jotka edistävät tämän ilmiön tapahtumista. On hyvin selvää, että täällä meillä on tavallaan järjestäytynyttä salakuljettamista."
Bild -sanomalehdelle vuotaneen salaiseksi luokitellun Saksan hallituksen raportin mukaan yli kuusi miljoonaa maahanmuuttajaa uskotaan odottavan Välimeren maissa pääsemistä Eurooppaan.
Raportissa paljastetaan miljoona ihmistä olevan valmiina Libyassa; toinen miljoona Egyptissä; 720 000 Jordaniassa; 430 000 Algeriassa; 160 000 Tunisiassa ja 50 000 Marokossa.
Yli kolme miljoonaa muuta odottelee lähtölaskentaa Turkissa.
The US Center for Disease Control CDC just definitively confirmed that we were right already in 1995 about the lack of life-long immunogenicity of a single succesful shot of the measles vaccine
la 21.12. 10:35Vaaran viikot ennen Trumpin virkaanastumista
pe 20.12. 01:29Donald Trump murskavoitolla jälleen USA:n presidentiksi
pe 08.11. 15:49Tp-Utva historian polttopisteessä
to 03.10. 15:30Kultamunat ovat kuoriutuneet - Pisa-tutkimus paljastaa
ti 01.10. 14:12