Itävallan vaaleissa näkyy Euroopan kansalaisten tahto - Vihreät katoamassa kokonaan politiikasta

Itävalta näyttää Euroopan suuntaa. Suomi seuraa kaikessa muutamia vuosia jäljessä.

Ulkomaat ma 16.10.2017 09:21

Kun Itävallan vaalien äänistä on laskettu 99,6 prosenttia, on 31-vuotiaan Sebastian Kurzin johtama ÖVP-kansanpuolue napannut murskavoiton. Balkanin maahanmuuttoreitin sulkemista ajanut Kurz keräsi puolueelleen 31,6 prosentin äänisaaliin. Lisäystä aiempiin vaaleihin tuli peräti 7,6 prosenttiyksikköä.

Sosialidemokraatit ja kansallismielinen vapauspuolue ovat kannatuksessaan hyvin lähellä toisiaan. Molemmat keräsivät noin 26 prosentin kannatuksen. Sosiaalidemokraatit saivat lopulta hyvin pienen, vain alle prosenttiyksikön voiton vapauspuolueesta. 

Vapauspuolue lisäsi kannatustaan 5,5 prosenttiyksiköllä. Tiukoilla maahanmuuttolinjauksilla kampanjoineet kansanpuolue ja vapauspuolue saivat kasvattettua ääniosuuttaan yhteensä 13,1 prosenttia

Luvut ovat vielä arvioita, sillä vaaleissa on jätetty paljon ääniä postitse, jotka lasketaan ensi torstaihin mennessä.

Vaalien voittoteemoja olivat ilmiselvästi tiukka maahanmuuttokriittisyys ja islamvastaisuus. ÖVP käytännössä kopioi nämä teemat Vapauspuolueelta ja sai sillä valtavan nosteen vaalehin. Näillä teemoilla on Itävallassa suuri enemmistön kannatus.

Vaalien tulos on linjassa Euroopassa tehtyjen mielipidemittausten kanssa. Euroopan valtioiden kansalaisten enemmistö kannattaa islamin ja maahanmuuton rajoittamista. Itävallan vaaleisssa toteutuivat Euroopan kansalaisten yhteiset arvot.

Vihreät olivat vaalien surkein häviäjä. Vihreät saattavat pudota kokonaan parlamentista. Neljässä vuodessa Vihreät ovat menettäneet lähes koko 12 prosentin kannatuksensa.

Jukka Rahkonen ma 16.10. 09:21

Pääuutiset

blogit

Olli Pusa

Sodan aattona 3

su 23.01. 22:05

Vieraskynä

Youtubesta sensuroitu Tapio Puolimatkan video

su 23.01. 12:51

Juha Ahvio

Bilderberg-ryhmä ja NATO

su 23.01. 11:39

Henna Kajava

Virolaisen päihderiippuvaisen tarina

la 22.01. 01:44

Heikki Porkka

Aluevaalit, rahoitus, maahanmuutto ja kehitysapu

pe 21.01. 12:50

videot