EU:lla röyhkeyttä boikotoida Yhdysvaltojen suurlähetystön avajaisjuhlallisuuksia

"He tunnustavat tosiasian ja juutalaisen historian. Jerusalem on Israelin pääkaupunki, piti EU siitä tai ei!"

Ulkomaat ti 15.05.2018 18:17

Jerusalemissa on eilen juhlittu Yhdysvaltain suurlähetystön avajaisia todella mieleenpainuvissa merkeissä - samana päivänä, jolloin 70 vuotta sitten Israel julistautui itsenäiseksi vuonna 1948.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump teki historiaa tunnustaessaan Jerusalemin Israelin pääkaupungiksi ja siirtäessään suurlähetystön Tel Avivista Jerusalemiin.

Presidentti Trumpia on ylistetty hänen rohkeudestaan toteuttaa 23 vuotta vanhan lain täytäntöönpaneminen. Kauan odotettu päätös edustaa merkittävää käännekohtaa kaupungille ja juutalaisille.

Trump ei itse ollut paikalla avajaisissa, mutta hän tervehti avajaisvieraita videopuheella.

Presidentti Donald Trump korosti videopuheessaan avajaisvieraille, että lähetystön avaaminen Jerusalemissa on "tosiasian tunnustamista".

"Selkeä tosiasia on, että Israelin pääkaupunki on Jerusalem", Trump totesi ykskantaan ja sanoi päätöksen suurlähetystön sijainnista olleen "kauan tulossa".

Trump ilmoitti joulukuussa vuonna 2017 päätöksestään siirtää USA:n suurlähetystö. Vuoden 2016 presidentinvaalikampanjan aikana Trump lupasi siirtää Yhdysvaltain suurlähetystön Israelin pääkaupunkiin, Jerusalemiin ja tämä lupaus tuli täten todelliseksi maanantaina Israelin valtion perustamisen 70-vuotispäivänä.

"Olen päättänyt, että on aika virallisesti tunnustaa Jerusalem Israelin pääkaupunkina. Vaikka edelliset presidentit ovat tehneet tämän tärkeän kampanjalupauksen, he eivät kyenneet toimimaan. Tänään minä teen sen", Trump vakuutti joulukuussa.

Trump pitää eritysen tärkeänä tunnustuksen noudattamista ja suurlähetystön avaamista "Jerusalemin historiallisessa ja pyhässä maassa".

Israelin pääministeri Benjamin Netanyahu kiitti presidentti Donald Trumpia Yhdysvaltain suurlähetystöstä Jerusalemissa maanantaina pidetyssä vihkimistilaisuudessa.

"Tänään voimakkaimman kansakunnan mitä maan päällä on, suurimman liittolaisemme - Amerikan Yhdysvaltojen suurlähetystö avattiin täällä", Netanyahu iloitsi.

"Kiitos, presidentti Trump, rohkeudesta pitää lupauksesi", Netanyahu sanoi.

Netanyahu huomautti siirron raamatullisen merkityksen selittäen, että juutalaiset ovat pitäneet Jerusalemia Israelin pääkaupunkina 3 000 vuotta alkaen Aabrahamista, halki Kuningas Salomonin ja Kuningas Daavidin hallituskausien ja siitä saakka.

"Kokoonnumme tänne tänään juhlimaan toista historiallista päivää tämän kaupungin elämässä, jossa tiedän tapahtuvan ohessa muita merkittäviä päätöksiä kansamme historiassa", Netanyahu lisäsi.

Pääministeri kiitti myös kongressin republikaanijäseniä parlamentista ja senaatista, jotka osallistuivat tapahtumaan, presidentinneuvonantajia Jared Kushneria ja Ivanka Trumpia sekä Yhdysvaltojen Israelin suurlähettilästä David Friedmania.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump twiittasi maanantaina ja onnitteli Israelia: "Suuri päivä Israelille. Onnittelut!"

"Mikä mahtava päivä! Kiitos, Trump", twiittasi puolestaan Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu.

Breitbartin Jerusalemin toimiston johtaja Aaron Klein moitti Länsi-Euroopan unionin maita Israelin juhlallisuuksien boikotoinnista liittyen Yhdysvaltojen suurlähetystön avaamiseen Jerusalemissa:

"EU:lla on röyhkeyttä boikotoida Yhdysvaltojen tapahtumia, kun he tunnustavat tosiasian ja juutalaisen historian... Jerusalem on Israelin pääkaupunki, pitää siitä EU tai ei."

Raporttien mukaan EU-maista vain Tšekin tasavallan, Unkarin ja Romanian edustajat osallistuivat sunnuntaina Israelin ulkoministeriön isännöimään julkistustapahtumaan, jossa juhlittiin Yhdysvaltojen suurlähetystön siirtämistä Tel Avivista Jerusalemiin.

"Jos et ole valmis tunnustamaan, että Jerusalem on Israelin pääkaupunki, ja että juuri siellä Yhdysvaltojen suurlähetystön pitäisi olla, niin olet täysin eri aaltopituudella", totesi Yhdysvaltain kansallisen turvallisuuden neuvonantajana huhtikuusta 2018 lähtien toiminut John Bolton ABC:lle.

CBN Newsin mukaan USA:n suurlähetystön siirtäminen on suunnannäyttämistä "uuteen aikakauteen Israelin, Jerusalemin ja kansakuntien puolesta".

Raamattu mainitsee Jerusalemin ja Siionin lähes 1 000 kertaa, ja Jerusalem on ollut juutalaisen kansan pääkaupunki 3 000 vuotta.

"Tämä on aihepiiri, joka on hengellisessä DNA:ssamme ja siksi silloin, kun Yhdysvaltain presidentti siirtää Yhdysvaltain suurlähetystön Jerusalemiin ja tunnustaa Jerusalemin Israelin pääkaupungiksi, hän puhuttelee jotain juutalaisen identiteetin ytimessä", entinen YK:n Israelin suurlähettiläs Dore Gold muistutti CBN Newsille.

"Uskon, että Amerikka on suorassa linjassa raamatullisen totuuden kanssa", painotti perherututkimusneuvoston puheenjohtaja Tony Perkins.

"Pyhä Kirja on melko selkeä siinä, että ne, jotka siunaavat Israelia, tulevat siunatuiksi", Tony Perkins lisäsi.

Tytti Salenius ti 15.05. 18:17

Pääuutiset

blogit

Mikko Paunio

Suomeen suuntautuva vammaisturismi uhkaa viedä suomalaisten vammaisten oikeudet - Väestönvaihto hyvin nopeaa Helsingissä

to 30.11. 14:08

Vieraskynä

Avoin kirje Suomen medialle

su 26.11. 21:40

Olli Pusa

Totuus murtautuu esiin

la 25.11. 20:22

Heikki Porkka

Mikko Puumalainen - totalitarismin puolella sananvapautta ja suomalaisten etua vastaan

ke 22.11. 17:48

Juha Ahvio

Presidenttiehdokkaiden turvallisuuspolitiikka

pe 22.09. 00:24

videot