Ruotsalainen poliittinen kommentaattori poliisikuulusteluihin satiirisista piirroksista

"Poliisin erittäin rajalliset voimavarat tulisi keskittää ensisijaisesti murhaajien, raiskaajien ja pedofiilien jahtaamiseen - ei satiirikkojen ja toisinajattelijoiden metsästämiseen!"

Ulkomaat su 27.05.2018 15:48

Ruotsalainen kirjailija ja poliittinen kommentaattori Jan Sjunnesson on joutunut poliisikuulusteluun kiihottamisesta kansanryhmää vastaan julkaistuaan satiirista sisältöä Facebookissa.

Satiiri on ilmaisukeino, jota käytetään huvittamaan lukijaa ja samalla kritisoimaan ajan ilmapiiriä ja ihmistä ja se on ironiaa vahvempi ilmaisukeino.

Jan Sjunnesson jakoi syyskuussa vuonna 2017 Facebookissa kaksi islamilaisesta sharia-laista kertovaa satiirista kirjan kannen kuvaa saatetekstillä "Kaksi uutta jännittävää kirjan nimeä seuraaville messuille".

Toisen kirjan kannessa on kaksi muslimimiestä, jotka antavat selkäsaunan makaavalle miehelle, otsikolla "Isoisän mukana töissä". Toisessa kirjan kannessa taas on joukko nuorukaisia, jotka kivittävät tyttöä ja otsikko on "Mustafakin haluaa olla mukana".

Jan Sjunnesson vihjaa pilakuvillaan viime syksynä Göteborgin kirjamessuilla Ruotsissa julkaistuihin lastenkirjoihin "Isoisällä on neljä vaimoa" ja "Isoäiti ei ole mikään kummitus".

Jan Sjunnessonilla on Uppsalan yliopistosta kasvatustieteiden maisterin tutkinto ja hän on kirjoittanut lukuisia filosofian, oppimisen ja sosiologian kirjoja. Hän on toiminut freelance-toimittajana 1980-luvun alusta lähtien.

Aiemmin myös ruotsidemokraattien Samtiden-lehden toimittajana työskennellyt Sjunnesson kertoo Breitbartille, että hän ei edes itse ole kuvia piirtänyt ja julkaisu oli pelkkää vitsailua.

Sjunnessonin mukaan kysymyksessä on "yritys mustamaalata hänet". Hän on vakuuttunut, että Näthatsgranskaren on koko ilmiannon takana.

"Näthatsgranskaren" on tammikuussa vuonna 2017 perustettu yksityinen järjestö ja vapaasti suomennettuna "Nettivihan tarkastaja".

Ryhmän perustaja on entinen eläintenpitokiellon saanut poliisi, Tomas Åberg, joka mielivaltaisesti päättää, ketkä syyllistyvät "vihan lietsomiseen" ja sitten raportoi heistä viranomaisille.

"Näthatsgranskaren" tarttuu kaikkiin julkaisuihin, jotka eivät tue vasemmistolaista propagandaa. Tulilinjalla ovat niin pilakuvat kuin humoristissävytteiset, parodisesti ja satiirisesti kirjoitetut julkaisut.

Se väittää olevansa puoluepoliittisesti sitoutumaton ryhmä, mutta viime vuonna Åbergin järjestö sai 600 000 Ruotsin kruunua (73 000 dollaria) valtion tukea Ruotsin hallitukselta. Tukea perusteltiin viittaamalla "rasismin ja suvaitsemattomuuden vastaiseen toimintaan".

Vihapuhesyytteiden määrä on äkillisesti kasvanut, koska "Nettivihan tarkastaja" etsii sinnikkäästi materiaalia, jota se pitää vihaisena ruotsalaisessa sosiaalisessa mediassa.

Entisen poliisiviranomaisen Tomas Åbergin perustama Näthatsgranskare -ryhmä on herättänyt ihmetystä, sillä Åberg on julkisesti myöntänyt suurimman osan poliisille ilmoittamasta vihapuheesta olleen iäkkäämpien naisten julkaisemia.

Poliisi kuulusteli Sjunnessonia viime viikolla.

Sjunnesson kertoo, että poliisin mukaan asia oli tiistaina virallisesti loppuunkäsitelty.

Hän huomautti kuitenkin pelkäävänsä, että vaikka hyvin harvat aktivistiryhmien tekemät ilmiannot menevät tuomioistuimeen asti, henkilön maineen tahraaminen poliisikuulusteluilla voi estää ihmisiä tuomasta mielipiteensä esiin.

Ruotsidemokraatit-puolueen puheenjohtaja Jimmie Åkesson tukee Sjunnessonia. Facebookissa hän kannustaa kaikkia "Ruotsin ystäviä" jakamaan kuvan "solidaarisuuden ja sananvapauden hengessä".

"Ruotsissa on demokratia ja demokratiassa sallitaan satiiri. Kuvat on vain satiiria. Satiiria siitä, kuinka ulkomaalaisilla ja keskiaikaisilla ilmiöillä on taipumus normalisoitua Ruotsissa 2000-luvulla. Se ei voi olla laitonta", kirjoittaa ruotsidemokraattien johtaja Åkesson Facebookissa.

Ruotsidemokraattien valtiopäiväryhmän puheenjohtaja Mattias Karlsson seurasi Åkessonin esimerkkiä ja jakoi myös Facebookissa Sjunnessonin "rikolliset satiirikuvat".

Karlsson ottaa kantaa kirjamessuilla viime vuonna julkaistuihin islamilaisiin lastenkirjoihin ja toteaa Facebookissa, että hän ja monet muut ovat havainneet kirjojen markkinoille tuomisen askeleena normalisoida Ruotsissa moniavioisuus, islamismi ja monissa Lähi-idän kulttuureissa vallitseva naisten alistaminen.

Karlssonin mukaan poliisin erittäin rajalliset voimavarat tulisi keskittää ensisijaisesti murhaajien, raiskaajien ja pedofiilien jahtaamiseen - ei satiirikkojen ja toisinajattelijoiden metsästämiseen.

"Maa, joka pistää satiirikot, yhteiskunnan kommentaattorit ja kirjailijat vankilaan, koska he kyseenalaistavat eliitin toimeenpanemat moraalisesti tuomittavat ulkomaalaiset normit, saavat vangita minutkin. En aio seurata vierestä toimettomana, kun demokratiaa ja sananvapautta rajoitetaan. Sananvapaus on palautettava tai meitä kaikkia vastaan on nostettava syyte ja meidät kaikki vangittava", Karlsson kirjoittaa Facebookissa.

"Vihapuheesta" on tullut niin tärkeä puheenaihe Ruotsissa niin kutsuttujen "valeuutisten" kanssa tämän vuoden kansallisten vaalien edellä, että hallitus on antanut miljoonia erilaisiin valtamediaan liittyvien ohjelmien rahoittamiseen.


 

Tytti Salenius su 27.05. 15:48

Pääuutiset

blogit

Juha Ahvio

Onko historialla merkitystä?

su 18.02. 17:41

Mikko Paunio

Valtamedia joutuu nyt myöntämään, että USA:lla on muistisairas presidentti

la 10.02. 14:04

Heikki Porkka

Presidentinvaalin toinen kierros - äänestin pitkin hampain

to 08.02. 11:36

Olli Pusa

YLEN häveliästä

pe 02.02. 14:01

Jukka Hankamäki

Sähköistävä klikinvastainen uutinen

su 07.01. 18:08

videot