Britannian vaarallisin vihaa saarnaava kiihkomuslimi vapautettiin vankilasta

Jihad Watchin johtaja: "Hänen jihadinsa ei ole päättynyt"

Ulkomaat ma 22.10.2018 23:35

Britannian "vaarallisimmaksi kiihkomuslimiksi" kuvattu 51-vuotias islamistinen vihasaarnaaja Anjem Choudary on vapautettu vankilasta viime perjantaina hänen suoritettua vähemmän kuin puolet viiden ja puolen vuoden tuomiosta, jonka hän sai vuonna 2016 vannottuaan julkisesti uskollisuuttaan ISIS:lle.

Vankilaviranomaiset eivät voineet estää hänen vapauttamistaan: Iso-Britannian rangaistusasteikon mukaan vangit - jopa vaaraksi väestölle olevat - voidaan päästää ehdonalaiseen vapauteen heidän suoritettua puolet määrätystä vankeusajasta.

Gatestone -instituutin vanhempi tutkija Soeren Kern selvittää tuoreessa artikkelissaan vihasaarnaaja Anjem Choudaryn taustoja ja edesottamuksia ennen vankilatuomiota sekä sen jälkeen, mutta myös reaktioita, mitä hänen vapauttamisensa on herättänyt.

Pääministeri Theresa May on vähätellyt Choudaryn vapauttamiseen liittyviä huolia. Britannian terrorismin torjunnasta vastaavat viranomaiset sanovat kuitenkin olevansa huolissaan siitä, että hän vapauduttuaan tulee uudelleen käyttämään hyväkseen vaikutusvaltaansa satoihin seuraajiinsa.

Britannian veronmaksajille koituvien kustannusten Choudaryn valvonnasta tarkkailun alaisena odotetaan ylittävän 2 miljoonaa puntaa vuodessa (2,25 miljoonaa euroa, 2,6 miljoonaa dollaria) verrattuna 50 000 puntaan (57 000 euroa ja 65 000 dollaria) , jos hänet pidettäisiin vangittuna.

Britannian Kentissä pakistanilaisten maahanmuuttajavanhempien kasvattama Choudary on aktiivisesti edistänyt islamilaista fundamentalismia Iso-Britanniassa yli kolme vuosikymmentä.

Choudary vihaa liberaalia yhteiskuntaa, vaikka se on auliisti elättänyt häntä.

Viiden lapsen isänä hän on vaatinut ainakin 640 000 dollaria etuuksia, joita hän on kutsunut "jihadistin taskurahaksi".

Kaiken aikaa hän ja hänen yhtä radikaali vaimonsa sekä heidän lapsensa ovat saaneet valtiolta avustuksia - yhteensä noin 20 000 puntaa vuodessa lapsilisinä, asumistukina ja verohyvityksinä.

Muslimina Choudary uskoo sharia-lain anteeksiantamattomaan sääntöön ja hänen maailmassaan jokaiselle ihmisen heikkoudelle on olemassa "sopivan julma rangaistus", kuten ristiinnaulitseminen, ja jokaisen "vääräuskoisen" paikka on helvetin tulessa.

Vuonna 1986 Choudary ja maanpaossa oleva vihasaarnaaja Omar Bakri Mohammed perustivat islamistisen ryhmän, al-Muhajirounin (arabiaksi: The Emigrants) - salafijihadistien verkoston, joka levitti määrätietoisesti shariaa kaikkialla Britanniassa.

Al-Muhajiroun - joka ylisti syyskuun 2001 jihadistihyökkäyksiä Yhdysvaltoihin - kiellettiin iso-Britannian vuoden 2000 terrorismista annetun lain (Terrorism Act 2000) nojalla tammikuussa 2010.

Ekstremismin-vastaisen Hope Not Hate -järjestön marraskuussa vuonna 2013 julkaisemassa tutkimusraporttissa pääteltiin, että al-Muhajiroun oli "suurin yksittäinen portti terrorismiin Britannian lähihistoriassa".

Lontoossa sijaitsevan Henry Jackson Societyn syyskuussa vuonna 2014 julkaisemassa tutkimuksessa todettiin, että joka viidennellä Britanniassa tuomituista terroristeista on ollut yhteyksiä al-Muhajirouniin.

Entinen terrorismilainsäädännön riippumaton arvioija Lord Anderson totesi lokakuussa 2018 parlamentin ylähuoneen keskustelussa, että nykyinen brittiläinen laki on riittämätön käsittelemään islamilaisia ​​radikalisoituneita:

"Anjem Choudary on mainittu hyvästä syystä. Jopa 25 prosenttia brittiläisistä vuosien 2001 ja 2015 välisenä aikana tuomituista jihadisteista liitettiin hänen järjestöihin, joista yli 10 prosenttia oli sidoksissa al-Qaidaan ja 5 prosenttia ISISiin tai Daeshiin. Hänen järjestöillä oli myös suuri vaikutusvalta Pohjois-Euroopassa, mutta vaikka poliisi ilmoitti hänen toiminnastaan syyttäjälaitokselle 10 kertaa vuosien 2002 ja 2015 välisenä aikana, ei syytettä voitu nostaa uskonnollisesta vihasta, epäsuorasta kannustamisesta terrorismiin, terrorismin lietsomisesta ulkomailla tai yllyttämisestä murhaan."

Vuosien ajan asianajajan koulutuksen saaneena ja sen avulla Choudary onnistui pysymään "juuri lain puitteissa" islamilaisen ylivaltaisen kiihotusretoriikan ja sananvapauden välisellä hyvin kapealla raja-alueella. Choudary vaati Islamilaisen valtion lippua liehumaan Downing Streetin yläpuolelle ja halusi, että Buckinghamin palatsi muutettaisiin moskeijaksi ja kuningatar peittäisi kasvonsa päästä varpaisiin toisten naisten tavoin Britanniassa.

Kaikki muuttui sen jälkeen, kun Islamilainen valtio ilmoitti islamilaisen kalifaatin perustetun Irakiin ja Syyriaan kesäkuussa vuonna 2014. Poliisin mukaan Choudarysta oli tullut paljon röyhkeämpi ja hän oli toistuvasti ylittänyt rikosoikeudellisen menettelyn oikeudellisen kynnyksen rohkaisemalla terrorismiin.

Syyskuussa vuonna 2014 Choudary vannoi uskollisuutta Islamilaiselle valtiolle ja julisti, että Islamilaisen valtion johtaja Abu Bakr al-Bagdadi on "kaikkien muslimien kalifi ja uskovien prinssi". 29. kesäkuuta 2014 ja 6. maaliskuuta 2015 välisenä aikana Choudary latasi myös sarjan "You Tube-luentoja", joissa hän kehotti tukemaan Islamilaista valtiota. Tuolloin Choudarylla uskottiin olleen yhteyksiä jopa 500 jihadistiin, jotka lähtivät Britanniasta liittyäkseen Islamilaiseen valtioon.

Poliisin mielestä uskollisuuden vala Islamilaiselle valtiolle oli "käännekohta", jotta hänet voitiin asettaa syytteeseen.

25. syyskuuta vuonna 2014 Choudarya ja Lontoon Palmers Greenillä asuvaa Mohammed Mizanur Rahmania syytettiin kumpaakin terrorismista annetun lain 12 §:n nojalla yhdestä rikoksesta, jossa he olivat vaatineet tukea Islamilaiselle valtiolle.

Puhuessaan Sky Newsille ennen langettavaa tuomiotaan ​​Choudary väitti käyttävänsä oikeuttaan sananvapauteen ja että hän ei ollut rikkonut lakia:

"Jos katsotte puheitani, olen sanonut samaa asiaa jo 20 vuotta. Minulle kyse on palvonnasta. Jos ihmiset toteuttavat shariaa, siinä tapauksessa en voi vältellä sitä, mitä pyhä teksti sanoo suhteesta siihen. Jos ei voi sanoa uskovansa johonkin, eikä voi jakaa tätä näkemystä, sinulla ei todellakaan ole vapautta ilmaista itseäsi tässä maassa."

Choudary suhtautui myös myönteisesti mahdollisuuteen viettää aikaa vankilassa: "Jos he pidättävät minut ja laittavat vankilaan, jatkan vankilassa. Tulen radikalisoimaan kaikki vankilassa."

28. heinäkuuta vuonna 2016 Old Baileyn oikeudenkäynnin jälkeen Choudary ja kanssavastaaja Rahman todettiin syyllisiksi kiihottamisesta tukemaan Islamilaista valtiota. Molemmat tuomittiin viideksi ja puoleksi vuodeksi vankeuteen.

Choudary vietti osan rangaistuksestaan ​​erityisessä "erillisyksikössä" Franklandin vankilassa Durhamin maakunnassa, jossa rajoitettiin hänen mahdollista vaikutusvaltaansa muihin vankeihin. Hänet vapautettiin Belmarshin vankilasta Kaakkois-Lontoossa 19. lokakuuta.

On todennäköistä, että Choudary jatkaa entiseen tapaan: vähän ennen vankilaan joutumistaan hän on kehottanut tallennetuilla nauhoilla tukemaan Islamilaista valtiota ja osoittanut selvästi, ettei hän tule koskaan perääntymään tehtävästään.

BBC:n mukaan vankilassaoloaikanaan Choudary kieltäytyi osallistua radikalisaation vastaisiin ohjelmiin.

Choudary viettää loput tuomiostaan "ehdonalaisessa vapaudessa" yhteisössä, joka on osa yrityksiä sopeuttaa häntä uudelleen ja vähentää riskiä syyllistyä rikoksen uusimiseen. Hänen on noudatettava 25 ehtoa ja hänen poliiseista koostuva "vapautusryhmänsä" uskoo niiden olevan tarpeellisia ja oikeasssa suhteessa riskin hallitsemiseksi, joita hän voi vielä aiheuttaa. Jos hän rikkoo ehtoja, hän saattaa joutua uudelleen vankilaan.

Useat brittiläiset virkamiehet väheksyivät Choudaryn vapauttamisen merkitystä. Pääministeri Theresa May sanoi, että "ilmeisesti hän on ääriliikkeiden saarnaaja", mutta "jos ja kun terroristirikollinen on vapautettu, otetaan käyttöön hyvin harjoiteltuja suunnitelmia, jotta kansalaiset pysyvät turvassa".

Vankiloista vastaava ministeri Rory Stewart sen sijaan muistutti, että Choudary on edelleen "oikeasti vaarallinen" henkilö ja hän lisäsi, että poliisien ja turvallisuuspalveluiden olisi seurattava "hyvin, hyvin tarkasti" tätä "kertakaikkisen salakavalaa" uskonnollista johtajaa.

Scotland Yardin terrorisminvastaisen yksikön entinen päällikkö Richard Walton puolestaan totesi, että brittiläiset viranomaiset aliarvioivat Choudaryn aiheuttaman uhkan:

"Minä kuvaisin häntä paatuneeksi terroristiksi, jolla on ollut valtava vaikutusvalta islamistisissa ääriliikkeissä tässä maassa monien vuosien ajan. Mielestäni aliarvioimme niiden radikalisoijien voiman ja vaaran, jotka eivät kanna veitsiä, aseita eivätkä avoimesti juoni terrori-iskuja, mutta jotka saastuttavat nuorten muslimimiesten mielet."

Al-Muhajiroun entinen jäsen ja nykyään ääriliikkeitä vastustavan Quilliam -ryhmän johtaja Adam Deen varoitti, että "on hyvin epätodennäköistä, että hän on muuttunut ja päästyään vankilasta hän varmasti saa paljon luottamusta seuraajiltaan". Deen lisäsi:

"Rajoitukset eivät tule pysäyttämään Anjemin toimintaa. Olkoot ne välikäsiä tai ketä tahansa, hän löytää keinon tehdä vaikutuksen. Olisin todella yllättynyt, jos hän olisi millään tavoin muuttunut vankilassa. Joidenkin mielestä hän ei tarkoita, mitä hän sanoo, mutta hän tarkoittaa. Se on pelottavin asia hänessä."

Aiemmin terrorismin torjunnassa työskennellyt rikospoliisi David Videcette lisäsi:

"Choudary on tietoinen siitä, mitä hän lain mukaan saa sanoa ja mitä ei, ja hän harvoin ylittää annetun rajan. Hän tietää, miten ei joudu vaikeuksiin. Olimme äärimmäisen onnekkaita löytäessämme jotain aineistoa osoittaaksemme hänen tukevan Islamilaista valtiota, joka antoi meille mahdollisuuden vangita hänet. Hän on edelleen vaara kenelle tahansa, jonka kanssa hän pääsee kosketuksiin - niille, jotka ovat haavoittuvia ja vaikutuksille alttiita."

"Kiihottaminen on osa hänen strategiaansa. Hän haluaa lyödä kiilaa muslimiyhteisön ja maallisen yhteisön välille."

Vain muutamia tunteja sen jälkeen, kun Choudary saapui paikkaan, missä hän tulee viettämään seuraavat kuusi kuukautta ennen kuin hänellä on oikeus palata kotiin, hänelle järjestettiin lehdistötilaisuus. Choudary hymyili lempeästi ja vilkutti kameroille - mutta ei sanonut mitään, ettei hän rikkoisi ehtojaan, joista yksi on kielto puhua tiedotusvälineille.

Choudary harkitsee nyt hakea muutosta oikeusteitse hänen vapauttamiselle asetettuihin tiukkoihin ehtoihin. Hän on hakenut oikeusapurahoitusta veronmaksajien kustannuksella ryhtyäkseen toimiin hallituksen ministereitä vastaan. Choudary ​väittää, että ehdonalaisen vapauden ehdot rikkovat hänen ihmisoikeuksiaan.

Jihad Watchin johtaja Robert Spencer ei usko, että "pikavisiitti vankilassa" olisi muuttanut Choudaryn näkemyksiä.

"Melko varmasti ei. Vankilassa ei tehty yhtään mitään, että hän pääsisi jihadistisista ajatuksista. Kaikki tällaiset toimet olisivat olleet islamofobisia", Spencer huomauttaa.

Sen sijaan hänen käskyänsä harjoittaa jihadia vain vahvistettiin vankilassa antamalla hänelle Koraani ja lupa rukoilla muiden muslimivankien kanssa, Spencer korostaa.

"Hänen jihadinsa ei ole päättynyt."


 

Tytti Salenius ma 22.10. 23:35

Pääuutiset

blogit

Mikko Paunio

"Idiot King" Justin Trudeau destroyed Canada on the advice of the World Economic Forum

la 18.01. 12:52

Petteri Hiienkoski

Uhraavatko globalistit seuraavaksi Suomen?

su 12.01. 00:48

Juha Ahvio

Donald Trump murskavoitolla jälleen USA:n presidentiksi

pe 08.11. 15:49

Vieraskynä

Tp-Utva historian polttopisteessä

to 03.10. 15:30

Heikki Porkka

Kultamunat ovat kuoriutuneet - Pisa-tutkimus paljastaa

ti 01.10. 14:12

videot