Kaksoiskansalaisuuskeskustelu on hyväksi lakimuutokselle

Yleisradion sekä puolustusministeriön ja puolustusvoimien välille on syntynyt merkillinen kiista kaksoiskansalaisista.

Blogit to 02.02.2017 09:28

Yleisradion sekä puolustusministeriön ja puolustusvoimien välille on syntynytmerkillinen kiista kaksoiskansalaisista. Yle on väittänyt näitä syrjityn, kun taas sekä ministeri että puolustusvoimat ovat kiistäneet asian - tai ainakin ne ovat syyttäneet mahdollisen syrjimisohjeen antajaa omavaltaisuudesta mikäli Ylen uutinen olisi totta.

Ulkopuolisella ei tietenkään ole mahdollisuutta tietää, kumpi kiistan osapuolista on oikeassa. Tämä ei kuitenkaan ole lopultakaan oleellista, sillä pelkästään asian esille nouseminen ja siitä Venäjällä syntynyt keskustelu on ongelmallista.

Lisäksi Suomen ja Venäjän varusmiespalvelun suorittanut kaksoiskansalainenosoittaa lojaalisuusongelman olemassaolon. Hänen mukaansa: "teoriassa jos Venäjä hyökkäisi Suomeen, olisin velvollinen puolustamaan Suomea. Olen vannonut valan. Mutta jos Suomi hyökkäisi Venäjälle, en tulisi."

Vaikka Suomi tuskin tulee hyökkäämään Venäjälle, saattaa päinvastainen olla joskus mahdollista. Siksi varuusmiehen asenne tarjoaa pohjan venäläisten kaksoiskansalaisiin kohdistettavalle propagandalle. Näin siksi, että pelkkä väite Suomen aggressiosta saattaa riittää näiden taistelumoraalin laskemiseen. Kaikkihan muistamme Mainilan laukaukset.
 

* * *


Kaksoiskansalaisuus tuli Suomen lainsäädäntöön kesäkuussa 2003. Kyse ei siis ole ikiaikaisesta oikeudesta, vaan melko uudesta muutoksesta maamme käytäntöihin.

Siten edes kaksoiskansalaisuusmahdollisuuden poistaminen ei palauttaisi Suomea kivikauteen, vaan ainoastaan neljäntoista vuoden takaiseen tilanteeseen. Samalla tietenkin menetettäisiin kaksoiskansalaisuudesta mahdollisesti koituvat hyödyt suomalaiselle yhteiskunnalle.

Sellaisia voivat olla esimerkiksi maahanmuuttajan sitominen tiukemmin suomalaiseen yhteiskuntaan ja sen arvoihin sekä myöskin suomalaisen maastamuuttajan jonkinasteisen Suomeen kohdistuvan lojaliteetin säilyttäminen ulkomailla. Mikäli kaksoiskansalaisuus haluttaisiin poistaa, tulisi miettiä kumpi on merkittävämpi: kaksoiskansalaisuuden riski vai siitä saatava hyöty.

Joka tapauksessa on selvää, että kaksoiskansalaisuutta voidaan käyttää myös väärin. Sen suomien oikeuksien avulla vieraan vallan tiedustelu tai muu Suomen kannalta haitallinen toiminta käy helpommin. Siksi on hyvä, että lainsäätäjä on parhaillaan pohtimassa rajoituksia kaksoiskansalaisten oikeuteen sijoittua turvallisuuden kannalta merkittäviin yhteiskunnan tehtäviin. 

Nyt esille nousseen keskustelun ja sen Venäjällä saaman huomion seurauksena on selvää, että nyt pohdittavana olevat lainmuutokset on tehtävä sekä huolellisesti, että myös kohtuullisen nopealla aikavälillä. Syntynyt keskustelu on sikäli hyvä, että se lienee tuulettanut lainsäätäjien ja heitä avustavien virkamiesten ajattelua. Toivottavasti se osaltaan auttaa heitä valmistelemaan hyvin toimivan lakiuudistukseen, jossa minimoidaan kaksoiskansalaisuuden riskit mutta maksimoidaan siitä saatavat hyödyt.

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Kannatatko vakaviin rikoksiin syyllistyneiden ulkomaalaisten karkottamista?
Tuen Alexander Stubbia ja Jussi Niinistöä
Haluaako sisäasiainministeriö rikolliset Suomen kansalaisiksi?

Professorin Ajatuksia to 02.02. 09:28

Pääuutiset

blogit

Olli Pusa

Sodan aattona 3

su 23.01. 22:05

Vieraskynä

Youtubesta sensuroitu Tapio Puolimatkan video

su 23.01. 12:51

Juha Ahvio

Bilderberg-ryhmä ja NATO

su 23.01. 11:39

Henna Kajava

Virolaisen päihderiippuvaisen tarina

la 22.01. 01:44

Heikki Porkka

Aluevaalit, rahoitus, maahanmuutto ja kehitysapu

pe 21.01. 12:50

videot